Podgoršek na zasedanju pred vrhom ZN o prehranskih sistemih

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je v video nagovoru na pripravljalnem zasedanju za vrh ZN o prehranskih sistemih, ki bo septembra v ZDA, poudaril, da je za zagotavljanje prehranske varnosti in kakovostnega prehranjevanja ključno sodelovanje med vsemi deležniki, tudi na globalni ravni.

Kot so danes sporočili z ministrstva, sta pripravljalno zasedanje, ki je potekalo od ponedeljka do danes, sklicali Italija in generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Namen je bil identificirati aktivnosti, zbrane v nabor ključnih zavez, mobilizacija novih partnerstev in financiranje za prehod na trajnostne, pravične in odporne prehranske sisteme, ki predstavljajo temelj za uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja in Agende 2030.

Na zasedanju so izpostavili pomen sistemskega in celostnega pristopa pri spreminjanju prehranskih sistemov, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in na pravici vsakega do kakovostne hrane. Opozorili so tudi na nujno angažiranost vseh akterjev (organizacij in posameznikov) predvsem na lokalni ravni, potrebo po zaščiti najbolj ranljivih, ključno vlogo partnerstev in sodelovanja ter informiranje, izobraževanje in opolnomočenje potrošnikov za zdrave in trajnostne prehranske izbire, so povzeli na ministrstvu.

Podgoršek je v nagovoru poudaril, da je bilo lani po svetu okoli 800 milijonov lačnih in podhranjenih, tri milijarde ljudi pa si ni moglo privoščiti zdravega prehranjevanja. Povedal je, da Slovenija izvaja številne aktivnosti za promocijo trajnostne in zdrave prehrane, pomembna ciljna skupina so otroci.

“Poleg zagotavljanja kakovostnih obrokov v šolah, ki upoštevajo nacionalne prehranske smernice, in promocije lokalnih, ekoloških in sezonskih živil prek zelenega javnega naročanja, dopolnjujemo šolsko prehrano s številnimi izobraževalnimi aktivnostmi, s katerimi spodbujamo zdrave prehranske izbire pri otrocih,” je pojasnil ostalim udeležencem.

Dodal je, da je za zagotavljanje prehranske varnosti in kakovostnega prehranjevanja ključno sodelovanje med vsemi deležniki, tudi na globalni ravni. Prav tako pa je pomembna sprememba vedenja in zavzemanje vsakega posameznika.

Državni sekretar na ministrstvu Anton Harej je na okrogli mizi o spremembah prehranskega sistema za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v imenu držav članic EU izpostavil skupne prioritete za prehod na trajnostne in odporne prehranske sisteme. To so trajnostno kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo, pravičnost verige preskrbe s hrano s poudarkom na odgovornih naložbah in podpori za male pridelovalce, družinske kmetije in primarne proizvajalce, vloga znanosti in na dejstvih temelječe politične odločitve ter vpliv potrošnikov na oblikovanje prehranskih sistemov.

“Spodbujati je treba naložbe v prehrambne sisteme, pri čemer je treba posebno pozornost nameniti malim kmetom, družinskim kmetijam in malim proizvajalcem. Pozorni moramo biti tudi na pravice in krepitev vloge mladih kmetov, deklet in žensk na podeželju, predvsem v luči epidemije covida-19,” je dejal Harej.

Source
STA
Back to top button