Podgoršek na obisku kmetij v Ilirski Bistrici in okolici

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek se je danes mudil na območju Ilirske Bistrice. Obiskal je kmetiji v Knežaku in Ilirski Bistrici, kjer se je pogovarjal o pozitivnih praksah in razvoju kmetij, pa tudi o evropski kmetijski politiki, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

 

 

V Knežaku je Podgoršek obiskal kmetijo Slavec, na kateri gospodari inovativni mladi kmet leta 2021 Gregor Slavec. Zaradi velike zaraščenosti obdelovalnih površin je eden redkih kmetov v svojem okolišu, kjer na pašnikih pase koze srnaste in drežniške pasme, bovške ovce, cikasto govedo, štajerske kokoši nesnice, kranjske čebele in osle. Izdeluje sladoled iz kozjega mleka, med načrti ima vzpostavitev socialnega podjetja.

V Ilirski Bistrici pa je minister obiskal turistično kmetijo Peternelj, kjer kmetujejo na ekološki način že od leta 2000. Redijo govedo, konje in prašiče, ukvarjajo se tudi s sadjarstvom in poljedelstvom.

Po obisku kmetij je Podgoršek izpostavil: “Danes smo na obeh kmetijah govorili predvsem o pozitivnih praksah, o prioritetah, pomembnih za razvoj kmetij, o strateškem načrtu skupne kmetijske politike, ki je še v teku, pa tudi o novi finančni perspektivi. V pogovorih je vel zelo konstruktiven duh.”

Odprli so tudi druge teme, med njimi razdrobljenost kmetijskih zemljišč ter težave, ki jih imajo kmetje zaradi divjih prašičev, jelenjadi in volkov. Podgoršek je ob tem vse kmete pozval k prijavi škode, ki jim jo povzroči divjad oziroma divje zveri, saj je le tako mogoče aktualizirati podatke o številčnosti populacij živali in tako slediti stanju na tem področju.

Obisk je zaključil v Senožečah z obiskom Centra za sonaravno rekultiviranje Vremščica. Center, ustanovljen leta 2000 na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, izvaja izobraževalne in raziskovalne aktivnosti, poznan pa je tudi po sonaravni proizvodnji ovčjega mleka in sira. Slednjega vsako leto pridelajo okoli 8500 kilogramov.

Source
STA
Back to top button