SlovenijaGospodarstvo

Podgoršek: Izkušnja mlekarskega sektorja v epidemiji dokaz, da se povezovanje izplača

Mlekarstvo je verjetno eden od sektorjev, ki ga je epidemija novega koronavirusa najmanj prizadela, zahvaljujoč celotnemu sektorju, ki dokazuje, da se povezovanje v verigi izplača, je ob današnjem obisku Mlekarne Celeia za STA dejal kmetijski minister Jože Podgoršek. A je ob tem opozoril, da je trenutno tudi ta sektor na preizkušnji.

Mlečni sektor je na preizkušnji, saj cene mleka pri kmetiji ne sledijo cenam repromaterialov, zaradi česar se ekonomičnost za kmetijska gospodarstva poslabšuje. Prav tako je zaradi rasti cen energentov in embalaže pred izzivi živilskopredelovalni sektor, je dejal minister, ki je danes Mlekarno Celeia obiskal v okviru obiska vlade v savinjski regiji.

Glede vpliva epidemije novega koronavirusa na mlekarski sektor pa je ocenil, da je to verjetno eden od sektorjev, ki ga je epidemija novega kroronavirusa najmanj prizadela. Ob nastopu epidemije so po ministrovih besedah skupaj sedeli vsi deležniki in iskali izhode iz izzivov, ki so jih čakali. In sektor je v celotni verigi – od kmetov, zadrug, živilskopredelovalnega sektorja in trgovskih verig – po ministrovi oceni potegnil odlične poteze.

Spomnil je na lanski maj – mesec slovenskega mleka, ki je zagotovil, da niti liter mleka ni ostal na kmetiji, prav tako tudi cena ni zanihala navzdol toliko, kot so pričakovali.

Po ministrovih besedah je to najbolje organiziran sektor v kmetijstvu v Sloveniji, ki dokazuje, da se sodelovanje in povezovanje izplača. V času, ko je mirno obdobje, je treba po ministrovih besedah postaviti temelje za takrat, ko je kriza.

“In ta sektor je v času krize oddelal svoj del posla v ekonomskem delu in zato lahko ta sektor vedno uporabimo kot primer dobre prakse, da se povezovanje, oblikovanje verig, zavezujočih pogodbenih zavez na koncu vendarle izplača,” je dejal minister, ki se je po napovedih z vodstvom Mlekarne Celeia pogovarjal o izzivih in odprtih vprašanjih, prihodnjih razpisih, blagovni znamki ter strategiji mlekarne o mleku in mlečnih izdelkih brez gensko spremenjenih organizmov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button