SlovenijaGospodarstvo

Podeljene prve nagrade in priznanja za lesarski presežek leta

Dan slovenskega lesarstva, ki je danes potekal v Ljubljani, se je sklenil s podelitvijo treh nagrad in sedmih priznanj za lesarski presežek leta. Nagrade in priznanja so letos podelili prvič, dobili pa so jih avtorji izdelkov, ki so sestavljeni pretežno iz lokalnega lesa in ustvarjajo nove tržne niše ter imajo potencial, da uspejo tudi v tujini.

Današnji osrednji strokovni dogodek slovenske lesne industrije je potekal v okviru dnevov slovenskega lesarstva, ki jih pripravljata agencija Spirit Slovenija in direktorat za lesarstvo na gospodarskem ministrstvu.

Nagrade in priznanja so letos podelili prvič, komisija pa je izbirala med 33 oblikovalskimi predlogi, prispelimi na javni natečaj, ki ga je pripravil Spirit skupaj z Društvom oblikovalcev Slovenije in direktoratom za lesarstvo, z njim pa so iskali izvirno oblikovane izdelke iz lesa, ki bi lahko uspešno nastopali kot prepoznavni slovenski izdelki na globalnih trgih.

Nagrade za lesarski presežek leta so prejeli Robert Slavec za pametno leseno polnilnico za pitno vodo Mywater, Gašper Premože za sestavljive lesene kuhalnice Koho in Barbara Šubic za vhodna vrata iz odsluženega lesa z unikatno podobo Rwwin.

Priznanja za lesarski presežek leta pa so prejeli Mateja Krašovec Pogorelčnik za multifunkcijski polnilnik Timber (žepno stojalo iz orehovega lesa za telefon ali tablico in obenem brezžični polnilnik, namenjen za ogled video vsebin ali za video komuniciranje), Metod Burgar za kuhinjski valjar 2.1 (njegovo inovativno obliko dopolnjuje nabor vrtljivih ročajev iz različnih materialov in obdelav) in Natja Jankovič za unikaten leseni umivalnik Dotik (ročno izdelan iz več kot 10 let sušenega masivnega hrastovega lesa, zaščitenega z epoksidno smolo).

Anka Štular in Mateja Panter sta priznanje prejeli za klop ljubezni (iz masivnega slovenskega lepljenega macesnovega lesa, ki ga krasi peskan element stilizirane idrijske čipke), Ivo Butkovič in Primož Šporar za leseno zaponko za pas, ki je izdelana iz različnih vrst lesa, wood belt.

Priznanje sta prejela še Marko Pajnik za unikatno zunanjo otroško hiško, katere konstrukcijski elementi so različno obdelani, za oprimke pa je uporabljen kraški kamen, in Robert Gomišček za ypsi stol, katerega odlika je domiseln način zlaganja: hrbtišče se sklopi med sedežne letve, potem pa sedežni del v obratni smeri preklopimo med noge.

Kot je ob podelitvi dejal direktor Spirita Tomaž Kostanjevec, je imela komisija težko delo, saj je na natečaj prispelo 33 izjemnih oblikovalskih predlogov, ki kažejo, kaj vse se da narediti s premišljeno, kreativno in trajnostno uporabo lesa.

“Slovenci ohranjamo bogata tradicionalna znanja o obdelavi lesa, pospešeno pa razvijamo tudi najnovejše tehnologije in inovativne pristope obdelave, pri tem pa ne pozabljamo na oblikovanje,” je še dejal Kostanjevec, ki je prepričan, da lahko z dizajnom ter inovativnimi in funkcionalnimi rešitvami pri obdelavi lesenih izdelkov, ustvarimo znamko visoke vrednosti, ki bo uspešna tudi v tujini, kar že dokazujejo številna slovenska lesarska podjetja.

Dnevi slovenskega lesarstva so se začeli v torek z odprtjem 13. potujoče razstave promocije lesa in lesnih izdelkov Čar lesa. Razstava je na ogled v Cankarjevem domu, na njej pa so razstavljeni tudi izdelki prejemnikov priznanj in nagrad ter ostali prijavitelji za lesarski presežek leta. Dnevi se bodo zaključili prihodnjo sredo z razvojnim dnevom gozdno-lesnega sektorja.

Idejni vodja vsakoletne razstave je sicer upokojeni profesor z oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani Franci Pohleven. Gibanje Povežimo Slovenijo je danes dalo pobudo predsedniku republike Borutu Pahorju, da Pohlevnu podeli državno odlikovanje za izjemne zasluge in dejanja posebnega pomena za blaginjo Slovenije, so sporočili iz gibanja. Kot so utemeljili, je Pohleven preko ozaveščanja približal les v življenje in delo posameznika.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button