Pod interpelacijo zoper Ciglerja Kralja podpisi več strank

Podpise pod interpelacijo zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, ki so jo spisali v LMŠ, bodo poleg Levice prispevali tudi v SAB, iz SD in DeSUS odločitve še niso sporočili. V LMŠ si sicer želijo, da bi jo podpisale vse opozicijske stranke, zato danes o tem še potekajo pogovori, vložena pa bi lahko bila danes ali bolj verjetno v petek.

 

Kot je v današnji izjavi novinarjem povedal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, gre za standardno dinamiko v politiki. “Verjamem da bodo tekom dne ali najpozneje jutri podrobnosti usklajene in bo interpelacija vložena. To ni interpelacija LMŠ, ampak si želim, da jo podpišejo vse opozicijske stranke,” je navedel.

Po njegovih besedah interpelacija ne izključuje konstruktivne nezaupnice, prav tako kot nezaupnica ne izključuje interpelacije, je navedel in dodal, da je interpelacija zgolj eno od orodij, ki so na voljo opoziciji.

V Levici so že v sredo napovedali, da bodo interpelacijo Cigler Kralja sopodpisali, enako so se danes odločili v SAB. Kot so pojasnili za STA, bodo pod besedilo interpelacije prispevali štiri podpise, petega podpisa njihovega poslanca Franca Kramarja pa pod njo ne bo, saj je poslanec na dolgotrajnejši bolniški odsotnosti.

Iz SD odločitve o tem, ali bodo predlog besedila sopodpisali, še niso sporočili. Tudi v DeSUS, kjer so potrdili, da so prav tako dobili povabilo k sopodpisu, morajo o tem še odločiti.

Podrobnosti očitkov iz interpelacije še niso znane. Po neuradnih informacijah STA pa v pripravljenem besedilu predloga, ki se sicer lahko še spremeni, ministru očitajo predvsem odgovornost za njegovo delo v času epidemije na področju resorja, ki ga vodi. Tako mu med drugim očitajo, da je ukrepal neučinkovito za zajezitev širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše, da ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih in da ni vodil ustreznega dialoga s socialnimi partnerji. Med očitki pa je tudi koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev na javnem razpisu, kjer da je favoriziral določene nevladne organizacije.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je namreč v sredo na Twitterju kot “kapljo čez rob” pri ministrovih ravnanjih opredelil dodelitev sredstev Zavodu Iskreni, ki je proti cepljenju in katerega soustanovitelj je bil pred nastopom ministrske funkcije Cigler Kralj. Tudi v Levici menijo, da izbira Zavoda Iskreni na razpisu odpira “resne korupcijske in klientelistične sume”, je v sredo navedel vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Sredstva je Zavod Iskreni sicer dobil na javnem razpisu za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Minister Cigler Kralj očitke v zvezi s tem zavrača in navaja, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, so za STA sporočili z ministrstva. Zato tudi ne namerava odstopiti s funkcije. Zagotovil je tudi, da podpira cepljenje.

V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše se na napoved vložitve interpelacije posebej ne bodo odzivali. Je pa premier na Twitterju zapisal, da se obeta “izjemno koristna razprava”. “Ko bo slovenska javnost izvedela, koliko so leve vlade zapravile za klientelistična nakazila svojim NVO satelitom (nevladnim organizacijam op. a.), bo Zavod Iskreni postal simbol razkritja sistemske korupcije kaviar levice,” je dodal.

Source
STA
Back to top button