Počivalšek v Dubaju o krepitvi vezi in sodelovanju Slovenije na Expu

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se danes pozno zvečer skupaj z delegacijo odpravlja na uradni obisk v Združene arabske emirate. Namen obiska je krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in emirati, pa tudi o sodelovanju Slovenije na svetovni razstavi Expo 2020 konec letošnjega in v začetku prihodnjega leta.

 

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, se bo Počivalšek v ponedeljek dopoldne v Abu Dabiju predvidoma sestal z ministrom za industrijo in napredne tehnologije Sultanom Ahmedom Al Džaberom.

Osrednja tema pogovorov bo okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Združenimi arabskimi emirati. To ima po besedah Počivalška velik potencial zlasti na področjih farmacije, naprednih tehnologij in umetne inteligence, pa tudi zelenih inovacij in vsebin, povezanih z lesom.

V ponedeljek popoldne se bo minister Počivalšek skupaj s celotno delegacijo sestal še s predstavniki slovenskega gospodarstva, ki delujejo v Dubaju.

V torek dopoldne se bo Počivalšek srečal z ministrom za gospodarstvo emiratov Abdulom Bin Tukom Al Marijem, opoldne pa bo sledila novinarka konferenca ob slovesnem prevzemu slovenskega paviljona, s katerim se bo Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo. Paviljon bo ustvarjal vtis lebdeče zelene oaze na vodni blazini.

Počivalšek se bo sestal tudi z generalno direktorico Expa in ministrico za mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov Rem al Hašimi. Ogledal si bo prizorišče svetovne razstave Expo 2020, ki je deloma že odprto za obiskovalce, medtem ko paviljoni posameznih držav, tudi Slovenije, dobivajo končno podobo.

Počivalškov obisk v Združenih arabskih emiratih – sklenil ga bo v sredo z obiskom slovenskega podjetja Gorica – bo drugi po letu 2016, ko je v Dubaju med drugim podpisal dogovor o sodelovanju Slovenija na razstavi Expo 2020.

Počivalšek je na novinarski konferenci pred odhodom v Združene arabske emirate spomnil, da je regija Bližnjega vzhoda, Afrike in južne Azije za slovensko gospodarstvo velikega pomena tudi v luči okrevanja po pandemiji covida-19.

“Da bi se po padcu zaradi pandemije čim prej ponovno vrnili na nekdanje številke, bo treba na eni strani okrepiti vlaganja v razvoj gospodarstva, na drugi pa krepiti položaj na trgih zunaj Evropske unije. Trgi v državah Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike so spričo velikega potenciala zagotovo naš cilj,” so njegove besede povzeli na ministrstvu.

Expo bo potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Svetovna razstava v Dubaju naj bi se po prvotnih načrtih začela lani, a so jo prestavili v luči globalne pandemije covida-19. Vseeno je obdržala naziv Expo 2020.

Počivalšek je v ponedeljek na spletni novinarski konferenci zatrdil, da so organizatorji obdobje zamika dobro izkoristili, tako je eden od glavnih paviljonov razstave, posvečen tematiki trajnosti, že uradno odprt za obiskovalce.

Ob lastnih bo slovenski paviljon gostil tudi vsebine EU, saj unija na Expu tokrat ne bo imela svojega lastnega paviljona. Dodatna pozornost se zato Sloveniji po Počivalškovih besedah obeta v luči dejstva, da bo v drugi polovici letošnjega leta, tudi v času začetka Expa, prav Slovenija predsedovala Svetu EU.

Expo 2020 v Dubaju sicer že velja za rekordnega, saj bo na njem sodelovalo največ držav doslej, skupno 194. Organizatorji pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev, svetovna razstava, ki bo prvič potekala v tem delu sveta, pa bo ustvarila več kot 280.000 delovnih mest. Slovenija se bo na Expu predstavila z enim od 83 samostojnih paviljonov.

Source
STA
Back to top button