AktualnoSlovenija

Počivalšek Slugi, Zorčiču in Rajiću: Treba se bo odločiti, saj sedeti na dveh stolih ni možno

Glasovanje o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija je po ocenah prvaka SMC Zdravka Počivalška pokazalo, da ima vlada še vedno trdno podporo. Poslanci SMC Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić, ki so interpelacijo podprli, pa se bodo morali odločiti, kako naprej, saj sedeti na dveh stolih ni možno, je dejal pred sejo sveta SMC.

Za razrešitev Simonitija je danes glasovalo 43 poslancev, med njimi tudi trije iz vrst SMC. Proti interpelaciji je glasovalo 40 poslancev. Interpelacija bi bila uspešna, če bi jo podprlo 46 poslancev.

Počivalšek je bil ob prihodu na sejo sveta SMC v izjavi novinarjem kritičen tudi do tega, da sta vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga in podpredsednik SMC ter predsednik DZ Igor Zorčič prek medijev povedala, da se seje sveta ne bosta udeležila. Kot je dejal, ga ta odločitev žalosti.

Pri tem gre po Počivalškovih ocenah za nespoštovanje organov stranke, in ne za nespoštovanje njega ali pa članov sveta. “Razumem na nek način razočaranje, ker za svoja stališča v svetu stranke nimata podpore. Na drugi strani pa bi si želel, da bi vsa odprta vprašanja prediskutirali na organih stranke,” je ocenil.

Sluga in Zorčič sta danes v pisni izjavi za STA navedla, da se ne bosta udeležila današnje seje sveta SMC. Po oceni Zorčiča bo seja le predstava za javnost. Tudi Sluga pri “taki predstavi” ne vidi smisla sodelovati. Opozorila sta na odločitve v ozadju za povezovanje oz. sodelovanje SMC in imenovanje Andreja Čuša za državnega sekretarja. Seje sveta se sicer tudi Rajić ne udeležuje.

Potem ko je svet SMC pred dvema tednoma razpravljal o delovanju koalicije in položaju predsednika Počivalška, danes govorijo o prenovi SMC in pripravah na volitve. Na prejšnji seji so sklenili, da nadaljujejo s konstruktivnim delom v vladi s ciljem realizirati koalicijsko pogodbo, Počivalška pa zadolžili za prenovo stranke. Zorčič, Sluga in Rajić sklepa tedaj niso podprli.

Na dva jasna sklepa s prejšnjega srečanja je danes spomnil tudi Počivalšek. Napovedal je, da bodo delo nadaljevali tako, kot so se dogovorili, danes pa razpravljali o tem, kako bodo te cilje dosegli.

Poslanka SMC Monika Gregorčič je ob prihodu na sejo sveta ocenila, da gre za eno od odločilnih srečanj stranke. Ne strinja se s stališčem Zorčiča in Sluge, da gre za predstavo za javnost, imata pa po njenih besedah pravico do svojega mnenja. Se pa Gregorčičeva strinja s Počivalškom, da Sluga, Zorčič in Rajić ne morejo sedeti na dveh stolih in se morajo odločiti, kako naprej.

Ministrica za izobraževanje iz vrst SMC Simona Kustec, ki je pred nekaj dnevi prav tako uspešno prestala interpelacijo, je zadovoljna, da je tudi Simoniti ostal minister, predvsem zato, da bodo lahko nemoteno programsko delovali naprej. Kot je dejala ob prihodu na sejo sveta SMC, je pred njimi veliko odgovornega dela za državo in ljudi.

Glasovanje treh poslancev SMC pa je Kustečeva pospremila z besedami, da poslanci vedno glasujejo po svoji vesti. “Če so bili argumenti, smo jih lahko slišali in verjetno razumeli razloge,” je dodala.

Source
STA
Back to top button