Počivalšek na Evropski vesoljski konferenci izpostavil priložnosti za podjetja v vesoljskih tehnologijah

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v nagovoru na Evropski vesoljski konferenci, ki je v torek in danes potekala virtualno, izpostavil priložnosti za slovenska znanost in gospodarstvo, ki jih prinaša sodelovanje Slovenije v Evropski vesoljski agenciji. Ta segment vidi tudi kot eno od priložnosti za uspešno okrevanje po koronski krizi.

 

“Tehnološke rešitve, ki se razvijajo v sklopu vesoljske tehnologije, se že danes pospešeno uvajajo v naše vsakdanje življenje,” je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo po navedbah ministrstva povedal v nagovoru na konferenci, ki jo organizirajo organizacije Business Bridge Europe, Evropska komisija, Evropski parlament, Evropska vesoljska agencija (Esa) in Evropska investicijska banka.

Kot so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu, so govorniki poudarili pomembno vlogo področja vesolja, ki mu bo v prihodnjih letih namenjena posebna pozornost in dodatna finančna sredstva.

Vesoljske tehnologije so namreč po njihovem prepričanju pomembne za hitrejši gospodarski razvoj in okrevanje po pandemiji, za doseganje okoljskih ciljev, digitalizacijo, obrambo in varnost ter tudi za boljše delovanje javnega sektorja in vsakdanjega življenja. Vesolje je tudi pomemben generator novih inovacij, ki se koristno uporabljajo na številnih drugih področjih. Pomembno vlogo pri tem pa igrajo mala, inovativna podjetja.

“Za uspešen izhod iz krize in gospodarsko okrevanje bo pomembna čisto vsaka priložnost, ki se ponudi našim podjetjem z visoko dodano vrednostjo. To je naša prednostna naloga v letošnjem letu,” je ob tem poudaril Počivalšek. “Vesoljske tehnologije bodo igrale pomembno vlogo pri zagonu novega gospodarskega cikla, saj lahko prispevajo k povečanju produktivnosti, izboljšajo mobilnost, pospešijo digitalizacijo in učinkovitejšo uporabo virov,” je dodal.

V tem sklopu se po prepričanju ministrstva odpira veliko priložnosti na področju vesoljske tehnologije, saj je Slovenija s sodelovanjem v Esi ta segment odprla tudi za slovenska znanost in gospodarstvo.

Počivalšek je v svojem nagovoru predstavil slovenske izkušnje in usmeritve na področju vesolja. Slovenija se je z lansko izstrelitvijo prvih dveh satelitov – nanosatelita Trisat in mikrosatelita Nemo HD – postavila na vesoljski zemljevid. “Številna slovenska podjetja so že zelo uspešna, predvsem na področju opazovanja Zemlje, in želimo si, da se jim v prihodnje pridruži še več,” je ob tem izpostavil minister.

Med sponzorji virtualne Evropske vesoljske konference so sicer velika podjetja in agencije s področja vesoljskih tehnologij, kot so Airbus Space, Ariane Group, Adriane Space, Serci ESo, Telespazio, SAS, T Systems, EutelSat, KSAT, Thales, Serco idr.

Udeležence so med drugim pozdravili predsednik Evropskega sveta Charles Michel, več evropskih komisarjev ter drugi visoki predstavniki Evropske komisije in številni ministri članic EU. Organiziranih je bilo tudi 18 okroglih miz z aktualnimi temami, na konferenci pa so sodelovala tudi slovenska podjetja, so še povzeli na gospodarskem ministrstvu.

Source
STA
Back to top button