Slovenija

Počivalšek bo do petka zaključil pogovore o kandidatu za novega pravosodnega ministra

Izvršni odbor je predsednika SMC Zdravka Počivalška danes pooblastil, da do petka zaključi pogovore z dvema možnima kandidatoma za novega pravosodnega ministra in premierjem Janezom Janšo. Najverjetnejši kandidat je Marko Starman, so potrdili v SMC. Po informacijah STA naj bi bil v igri še Marjan Dikaučič, ki pa utegne postati državni sekretar.

Dozdajšnja pravosodna ministrica iz vrst SMC Lilijana Kozlovič je namreč odstopila prejšnji četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Janša je takoj po odstopu ministrice predsednika SMC Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Izvršni odbor SMC je danes razpravljal o možnih kandidatih. Kot so v stranki sicer potrdili že v minulih dneh, je najverjetnejši kandidat Marko Starman, ki se je že pogovoril tudi z Janšo. Starman je visokošolski učitelj na Evropski pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici in vodja urada za prostor v občini Izola. Med leti 2000 in 2008 je že opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje in na okoljskem ministrstvu, pozneje pa še na vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Če bo Starman imenovan za novega pravosodnega ministra, bi utegnil po neuradnih informacijah STA njegov državni sekretar postati Marjan Dikaučič, sicer stečajni upravitelj. Stečajna zakonodaja je namreč programska prioriteta SMC do konca mandata.

V SMC so danes še pojasnili, da so člani izvršnega odbora izrazili zadovoljstvo, da je veliko strokovnjakov izrazilo pripravljenost sodelovanja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button