Po zagotovilih ministrstva bodo predloge na področju osebne asistence upoštevali uravnoteženo

Predlog novele zakona o osebni asistenci, ki je bil v enomesečni javni obravnavi do konca januarja, zdaj dopolnjujejo s predlogi iz javne obravnave. Ministrstvo za delo, ki je pregledalo podane pripombe in predloge, bo uravnoteženo upoštevalo tako predloge izvajalcev osebne asistence kot osebnih asistentov in uporabnikov, so zagotovili za STA.

 

Predlog novele z vsebino v javni obravnavi dviguje prag pri številu ur osebne asistence tedensko, ki ga mora uporabnik doseči, in sicer s 30 na 40 ur. Do osebne asistence so po predlogu upravičeni le tisti uporabniki, ki jo potrebujejo, da lahko živijo neodvisno in aktivno ter se lahko zato enakopravno vključujejo v družbo.

Sindikat osebne asistence je izrazil nasprotovanje temu, da se bo zaposlene osebne asistentke in asistente odpuščalo. To namreč po njihovih besedah običajno sledi rezanju sredstev. Izrazili so željo, da aktivno sodelujejo pri urejanju področja. Pri pripravi predloga se je po njihovi oceni znova pokazalo, da niso bili upoštevani kot enakopraven sogovornik.

Vendar pa je bil v tem tednu storjen korak naprej. Na torkovem sestanku z državnim sekretarjem na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cvetom Uršičem so se namreč dogovorili za boljšo komunikacijo, je za STA povedal Nenad Hardi Vitorović, ki vodi sindikat. Ker se bodo pogovori še nadaljevali, pa ni želel biti bolj vsebinski.

Na področju osebne asistence je dobra novica tudi to, da znova nemoteno poteka delo strokovnih komisij za oceno pravice do osebne asistence. Njihovo delo so sredi novembra lani namreč začasno ustavili zaradi slabe epidemiološke slike v državi. Ker pa so se epidemiološke razmere izboljšale, je ministrstvo 12. februarja poslalo centrom za socialno delo dopis o preklicu začasne zaustavitve dela, ki ga opravljajo strokovne komisije, so navedli za STA.

Source
STA
Back to top button