Slovenija

Po sodni odločitvi bo lekarna lahko delovala tudi na Vilharjevi v Ljubljani

Upravno sodišče je ugodilo tožbi Lekarne Ljubljana, ki je zatrjevala, da so za odprtje Lekarne Vilharjeva v Ljubljani izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so sporočili iz Lekarne Ljubljana. Sodišče je ministrstvu za zdravje naložilo, da v 30 dneh znova odloča o odprtju lekarne.

Lekarniška zbornica Slovenije je Lekarni Ljubljana leta 2018 dala pozitivno mnenje k odprtju nove enote na Vilharjevi, Lekarna Ljubljana pa je na ministrstvo podala vlogo za izdajo soglasja za odprtje nove lekarne. Ministrstvo je z odločbo v februarju 2019 odločilo, da niso izpolnjeni vsi zakonski pogoji za odprtje nove lekarne, ker na območju Četrtne skupnosti Bežigrad ni dovolj prebivalcev za dodatno lekarno glede na zakonsko omejitev, ki je 6000 prebivalcev na posamezno lekarno.

Toda po navedbah Lekarne Ljubljana zakon o lekarniški dejavnosti ne določa, katero območje predstavlja gravitacijsko območje posamezne lekarne, ampak je to v pristojnosti lokalne skupnosti. Zaradi tolmačenja ministrstva, da se kot gravitacijsko območje za novo lekarno upošteva le četrtna skupnost, je marca 2019 na upravno sodišče vložila tožbo proti odločbi ministrstva in uspela. Po navedbah iz odločitve sodišča, ki jo je Lekarna Ljubljana prejela 2. junija, je določitev gravitacijskega območja v pristojnosti lokalne skupnosti, pri čemer je Mestna občina Ljubljana za enovito gravitacijsko območje določila svoje območje.

Ministrstvo je tudi v primeru izdaje soglasja za Lekarno NC Vič v Ljubljani uporabilo enako argumentacijo kot pri Lekarni Vilharjeva, zato Lekarna Ljubljana pričakuje enako sodno odločitev tudi v primeru lekarne na Viču.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button