Po Sloveniji že skoraj 250 demenci prijaznih točk

V Mestni knjižnici Kranj so danes odprli demenci prijazno točko. Gre za že skoraj 250. demenci prijazno točko v državi. Njihova vloga je pomagati obolelim z demenco in njihovim svojcem ter o demenci osveščati širšo javnost ter jo destigmatizirati.

Kot je povedala direktorica Mestne knjižnice Kranj Maja Vunšek, želijo v knjižnici aktivno prispevati k ustvarjanju demenci prijaznega okolja. “Knjižnica bo pomagala pri širšemu osveščanju in informiranju o tem, kaj je demenca in kako pristopiti k ljudem s to boleznijo. Pomagala bo pri zmanjševanju stigmatizacije demence v lokalnem okolju in sodelovala z institucijami, ki se ukvarjajo z zdravljenjem ter vključevanjem oseb z demenco v skupnost,” je napovedala.

Zaposleni v knjižnici se bodo tako redno izobraževali o demenci in o tem, kako se odzvati v komunikaciji z dementno osebo ter kako vzpostaviti stik s strokovno podkovanimi ustanovami, ki znajo oskrbeti dementne osebe. V sodelovanju s slovenskim združenjem za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija pa bodo pripravljali izobraževanja tudi za širšo javnost.

Kot je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec, je ključno, da znamo pravilno ravnati, če naletimo na dementno osebo. V Kranju že deluje več demenci prijaznih točk, jeseni pa se jim bo pridružila tudi občinska stavba. Direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar je vesela, da je v Kranju takšnih točk vse več, saj je zelo pomembno, da je vsak posameznik okrepljen z znanjem, kako ravnati z dementno osebo.

Pojasnila je, da je obravnava oseb z demenco zelo zahtevna. “Najbolj pomembno je, da znamo k njim pristopiti in sprejeti njihovo bolezen ter jim omogočiti aktivno in dostojno staranje,” je poudarila. V Kranju se obeta tudi gradnja nove enote doma starostnikov, kjer bo poseben oddelek namenjen osebam z demenco. Župan računa, da bodo gradbeno dovoljenje za objekt na Zlatem polju dobili jeseni.

Predsednica društva Spominčica – Alzheimer Slovenija Štefanija L. Zlobec je povedala, da v Sloveniji deluje že skoraj 250 demenci prijaznih točk. Med njimi je več domov za starejše, zdravstvenih domov, lekarn, knjižnic in drugih ustanov. Z njihovo pomočjo se osebe z demenco in njihovi svojci lažje vključujejo v družbo. “V času epidemije in posledičnega zaprtja države so se pokazale še večje stiske in več osamljenosti, zato so demenci prijazne točke odigrale še večjo vlogo,” je poudarila.

Posebej je vesela, da je ameriška agencija za zdravila pred kratkim odobrila novo zdravilo proti Alzheimerjevi bolezni. “To je velik napredek. Po 18 letih gre v proizvodnjo novo zdravilo in upamo, da bo čim bolje pomagalo. Raziskovalci že zelo dolgo iščejo zdravilo in zdaj kaže, da smo na začetki poti, ko bo za te bolnike možno tudi zdravljenje,” je izpostavila.

Source
STA
Back to top button