Po oceni društva novinarjev se napadi na medije le še stopnjujejo

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) ob današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o svobodi medijev v Sloveniji, na Poljskem in Madžarskem ugotavljajo, da se dinamika, intenziteta in brutalnost napadov na medije le še stopnjujejo. Poziv premierja Janeza Janše k odstopu direktorja STA Bojana Veselinoviča so ocenili kot nedopusten pritisk.

Od predsednika vlade bi v DNS pričakovali, da bi Slovensko tiskovno agencijo (STA) zaščitil pred arbitrarnim odločanjem vladnega urada za komuniciranja (Ukoma) in se zavzel za spoštovanje zakonodaje, so sporočili iz društva.

“On pa se, nasprotno, z neutemeljenimi zaključki o nezakonitih ravnanjih direktorja postavlja še v vlogo (raz)sodnika, s čimer ne spodkopava le medijske svobode in avtonomije, ampak tudi vladavino prava. V demokratičnih državah so veje oblasti ločene. Ob informacijah o dogajanju na zadnji seji nadzornega sveta STA in tendencah po razkritju poslovne dokumentacije izražamo skrb in pričakovanje, da bo nadzorni svet ob očitnih pritiskih na odstavitev vodstva STA v celoti deloval skladno z zakonodajo in etiko, ki velja za člane nadzornih svetov,” so pozvali.

Javni poziv predsednika vlade k odstopu direktorja STA Veselinoviča, objavljen na Twitterju in pospremljen z obtožbo o nezakonitih ravnanjih direktorja, je po oceni DNS le še en nedopusten korak več pri neposrednem političnem vmešavanju in težnjah po zlomu STA, ki ostaja tudi brez zakonsko zagotovljenega plačila javne službe. Predsednik vlade s svojimi ravnanji le dokazuje vse trditve, ki se jih trudi zanikati pred domačo in evropsko javnostjo, da skuša obvladovati STA in medijski prostor, so zapisali.

Razvoj dogodkov po navedbah DNS le potrjuje, da je bila širitev razprave v Evropskem parlamentu o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem tudi na Slovenijo potrebna in nujna.

V društvu so še pojasnili, da so v torek skupaj z mednarodnimi nevladnimi organizacijami in združenji s področja medijev in človekovih pravic EU pozvali k odločnejšemu ukrepanju za zaščito neodvisnega novinarstva v teh treh državah.

“EU je ob spodkopavanju medijske svobode na Madžarskem in Poljskem predolgo stala ob strani, kar je prispevalo k temu, da se model podrejanja medijev učinkovito širi v druge članice EU. Prepričani smo, da bi EU tokrat morala storiti vse, da se širjenje in uveljavljanje tovrstnega modela prepreči in upošteva demokratične standarde in vrednote,” so še zapisali.

Source
STA
Back to top button