AktualnoSlovenija

Po napovedih Logarjeve bi se stanje v bolnišnicah lahko začelo umirjati čez teden dni

Epidemiološka situacija se v državi umirja in strožji omejitveni ukrepi, ki so v državi veljali od 1. do 11. aprila, kažejo svoje učinke, je ocenila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Po njenih predvidevanjih se bodo ti učinki čez teden dni začeli kazati tudi v bolnišnicah.

Logarjeva je na novinarski konferenci o covidu-19 pojasnila, da so v bolnišnicah postelje za covidne bolnike zelo zasedene, čez vikend so se morali tudi kar precej usklajevati, da so zagotovili ustrezno oskrbo vsem, ki so zaradi covida-19 potrebovali bolnišnično namestitev.

Poudarila je, da v bolnišnice sprejemajo le tiste, ki v resnici potrebujejo zdravljenje – bodisi zaradi tega, ker potrebujejo dodaten kisik, ali pa se jim je poslabšalo stanje osnovne bolezni ob prebolevanju covida-19.

Logarjeva se zaveda prihajajočih prvomajskih praznikov, ki jih bodo verjetno mnogi izkoristili tudi za obisk svojcev v tujini ali pa za letovanje na Hrvaškem. Vse, ki bodo obiskali svojce, je pozvala k spoštovanju ukrepov, ki naj veljajo enako za vse, ki niso člani istega gospodinjstva.

Na vprašanje, kdaj bi se lahko začelo samotestiranje dijakov, je dejala, da trenutno čakajo dovoljenje Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki validira teste. Zaključena naj bi bila v nekaj dneh, kar pomeni, da bi lahko v petek imeli izobraževanja glede testiranja na šolah in potem bi se lahko začeli dijaki samotestirati.

Vodja svetovalne skupine je danes spregovorila tudi o cepljenju maturantov. Če se ne bodo odločili v cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo. Glede morebitnega dodatnega termina za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili.

Maturante so pridodali k prednostni skupini za cepljenje zlasti iz sociološkega stališča, ker je matura v življenju zelo pomemben dogodek in je pomembno, da je dijak v tem času osredotočen na maturo, ne pa na to, kako bo opravljal maturo ob morebitni okužbi ali karanteni.

Glede skrbi maturantov o morebitnih stranskih učinkih cepljenja pa je dejala, da ima vsako zdravilo, tudi cepiva določene neželene učinke. Če bi cepivo AstraZenece primerjali z denimo aspirinom, ki je v prosti prodaji, se pokaže, da lahko slednji povzroči krvavitve in rane na prebavilih in to bistveno pogosteje, kot se zgodijo resni neželeni dogodki pri cepljenju.

Po cepljenju s cepivom AstraZenece se strdki pojavijo v štirih primerih na milijon cepljenj, kar pomeni, da gre za zelo redke neželene učinke. Pogostejši možni težavi sta glavobol in povišana temperatura, a pri večini izzvenita v 24 do 36 urah po cepljenju in ne puščata nobenih trajnih posledic.

Je pa strokovna skupina tudi izdelala priporočilo za izvedbo mature pri tistih, ki bi bili v tistem času v karanteni. Tako je predvideno, da bodo šli 24 ur pred izpitom na PCR test in če bo negativen, bodo lahko opravljali izpit po posebnih pogojih.

Kako bo potekala matura za maturante, ki ne bodo cepljeni, pa svetovalna skupina še ni razpravljala. Logarjeva ne ve, koliko maturantov se je odločilo za cepljenje. Rok za prijavo se sicer izteče danes ob 12. uri, a verjame, da ne bo prišlo do težav, če bo osebni zdravnik maturanta danes začel delati šele ob 13. uri in bodo na NIJZ sprejeli tudi takšne prijave.

Source
STA
Back to top button