Po mnenju Levice ravnanje Fidesa neodgovorno in nerealno

Rušenje javnega plačnega sistema, ki ga zahtevajo v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, je neodgovorno in nerealno, poudarjajo v stranki Levica. V stranki se zavzemajo za ohranitev javnih zavodov kot nosilcev zdravstvenega sistema, v Fidesu pa vidijo tudi sokrivca za “nestrokovno znižanje” normativov v zdravstvu.

 

Po mnenju Levice stavkovne zahteve Fidesa, med katerimi je tudi zahteva zdravnikov in zobozdravnikov za izstop iz enotnega plačnega sistema, izhajajo iz dveh pravilnih ugotovitev. Prva je ta, da enotni plačni sistem v javnem sektorju trenutno velikemu deležu zaposlenih ne omogoča dostojnega plačila za opravljeno delo.

“Glavna anomalija, zaradi katere enotni plačni sistem ne deluje, je ta, da je osnovna plača lahko določena pod minimalno. Med žrtvami te anomalije so tudi mnogi delavci v zdravstvu in negi, kot čistilke, laboranti, receptorji, spremljevalci bolnikov, oskrbovalke v bolnišnici, bolničarji negovalci, vozniki reševalci,” so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Po mnenju stranke, bi z odpravo omenjene anomalije zagotovili dostojne in pravične plače v celem enotnem plačnem sistemu, rušenje, kot ga zahteva Fides, pa je po njihovem mnenju neodgovorno in nerealno.

V stranki pozdravljajo tudi odločitev Fidesa, da v ospredje svojih stavkovnih zahtev postavlja ohranjanje javnih zavodov kot nosilcev in stebrov zdravstvenega sistema. Ena od stavkovnih zahtev Fidesa je namreč tudi nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike, s katerim naj bi ustavili beg zdravnikov in zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov.

Ob tem pa je po mnenju stranke treba narediti več tudi zato, da bodo bolnice in klinični centri dobili ustrezne prostore, opremo, kader in financiranje, poudarjajo. “Ključna pri tem bo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, s katero se bodo presežki sredstev, ki jih zavarovalnice trenutno porabljajo za gradnjo privatnih bolnišnic, prenesli na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ta pa jih bo lahko uporabil za podpiranje in razvoj našega javnega zdravstva, ki je namenjeno vsem, ne le peščici,” so zapisali.

Ob tem so spomnili, da je Fides aktivno pomagal pri grajenju podlage za zasebno in koncesionarsko delo zdravnikov, medtem ko je revizija računskega sodišča pokazala, da sta Fides in Zdravniška zbornica Slovenije v veliki meri odgovorna za nestrokovno znižanje normativov v zdravstvu.

Glede Fidesove zahteve po 100-odstotnem nadomestilu plače v času zdravniške stavke, v Levici poudarjajo, da je to pravica, ki so si jo delavke in delavci priborili v stoletjih razrednega boja in tudi osnovno zagotovilo tega, da obe strani pošteno pristopita k pogajanjem, so zapisali med drugim.

Source
STA
Back to top button