SlovenijaKultura

Po mnenju Asociacije sedmi protikoronski zakon v marsičem problematičen

V Asociaciji so se odzvali na predlog sedmega protikoronskega zakona, ki se jim zdi “v marsičem problematičen, tako zaradi tega, kar vsebuje, kot tudi zavoljo tega, kar v njem manjka”. Opozarjajo, da so bila doslej posebnih ukrepov deležna skoraj vsa področja razen kulture ter nasprotujejo predlogu ukinitve Sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Po njihovem mnenju to, da za kulturo praktično ni bilo sprejetega enega resnejšega dodatnega ukrepa, jasno kaže na namero po slabitvi stabilnosti sektorja. Poudarjajo, da so večkrat navajali stališče Evropske komisije, ki sektor prepoznava kot močno prizadet ter izpostavljali raziskavo Unesca, ki priporoča številne ukrepe, septembra organizirali javno razpravo, kjer so trije profesorji ekonomije soglašali, da kultura potrebuje dodatne ukrepe.

Vendar je, kot so zapisali v odzivu, vse ostalo prezrto in celo ukrep, ki ga je vlada kot edinega s področja kulture sprejela v prvem valu – avtomatsko podaljšanje pravice do plačila prispevkov-, v drugem valu v zakon ni vključen.

Z namero ukinitve Sklada za razvoj nevladnih organizacij pa se po njihovem mnenju dogaja tudi napad na nevladni sektor. Kot so zapisali, predlogu ostro nasprotujejo, saj je sklad velikega pomena tudi za razvoj organizacij s področja kulture. Sredstva iz sklada omogočajo izvajanje evropskih razpisov, kjer je Slovenija na področju kulture med najboljšimi, omogočajo pa tudi profesionalizacijo in siceršnji razvoj sektorja.

Menijo, da bi bilo potrebno opraviti resno razpravo o višini prispevkov samozaposlenih v kulturi, ki morajo vsakih pet let izkazovati izjemnost, ter spomnijo, da v Asociaciji že vrsto let predlagajo karierno dinamiko, ki bi jo bilo potrebno implementirati čim prej.

Vlado pozivajo tudi, naj aktivira 100. člen zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 in s sklepom podaljša ukrep temeljnega dohodka za samozaposlene in samozaposlene v kulturi, saj epidemija še vedno traja.

Glede neizplačanih sredstev za področje filma pozdravljajo začasno rešitev v predlogu zakona ter hkrati pozivajo odločevalce, da poiščejo tudi sistemsko rešitev.

Vladi so poslali tudi ukrepe, ki so jih v preteklosti že predlagali in za katere se jim zdi nujno, da bi vlada končno vsaj za nekatere od njih pokazala posluh.

Predlagajo, naj se samozaposlenim v kulturi vsaj še v prvi polovici leta 2021 avtomatsko podaljšuje pravico do plačila prispevkov. Poleg tega bi bilo za naslednjih pet let potrebno spustiti vstopni prag za pridobitev pravice do plačila prispevkov, saj je epidemija močno vplivala na reference ustvarjalk in ustvarjalcev. Menijo, da bi bilo potrebno uvesti vavčerje za kulturo za spodbujanje potrošnje za kulturo v letu 2021 ter vrednotnice na področju kulture in vzpostaviti sklad z nepovratnimi sredstvi.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button