Pivški muzej vojaške zgodovine z novim eksponatom

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so se razveselili novega eksponata, reševalnega vozila Mercedes Benz 230-BINZ. Za muzejsko predstavitev ga je pivškemu muzeju podaril Zdravstveni dom Velenje. Umeščeno bo v osrednjo scensko postavitev na razstavi Pot v samostojnost, so sporočili iz Parka vojaške zgodovine.

Reševalno vozilo bo tako nakazovalo pomembno vlogo, ki so jo v vojni za Slovenijo odigrali reševalci in drugo zdravstveno osebje. “Pogosto prezrta vloga zdravstvene službe v vojni za Slovenijo je z umestitvijo reševalnega vozila v obstoječo muzejsko razstavo dobila vsaj simbolično predstavitev in se pridružuje vozilom policije in gasilcev,” so zapisali.

Vozilo je bilo narejeno in predelano v reševalno vozilo v podjetju BINZ v kraju Lorch v Nemčiji pred natanko petdesetimi leti. Istega leta ga je pridobil velenjski zdravstveni dom. Za tiste čase je bilo to vozilo iskano blago med reševalnimi vozili in velika želja vsake reševalne postaje. V Sloveniji sta bili še dve takšni vozili, eno v Ljubljani in drugo v Mariboru.

Reševalno vozilo je bilo za tiste čase vrhunsko predelano in opremljeno z medicinsko opremo. V njem so bili električni aspirator, nosila za poškodbo hrbtenice, dodatki h glavni postelji za ginekološke posege in porode, kardiološki stol, tirnica z dodatno posteljo, oprema za posege v prometnih nesrečah, imobilizacijski pripomočki, pritrdišča za infuzijske tekočine, dozatorji kisika s pripadajočo opremo in jeklenki, sanitetni material v lesenem kovčku in še veliko drobne medicinske opreme.

Vozilo poganja šestvaljni linijski bencinski motor z dvema dvojnima uplinjačema znamke Solex in gibno prostornino 2292 kubičnih centimetrov ter močjo 88 kilovatov pri 5200 obratih na minuto. Ima vgrajen štiristopenjski menjalnik s pogonom na zadnja kolesa, sprednje in zadnje zavore pa so kolutne.

Kljub temu, da ima vozilo prevoženih 500.000 kilometrov, je izjemno dobro ohranjeno, njegova umestitev v muzejsko zbirko pa je pomembna tudi z vidika ohranjanje tehnične dediščine.

Leta 1991 reševalno vozilo sicer ni bilo neposredno na prizorišču spopadov, pač pa v pripravljenosti. Za prevoz ranjencev je bil zato na strehi vozila dodan velik rdeč križ.

Source
sta.si
Back to top button