Pisma podpore Avtonomni tovarni Rog še prihajajo

Potem ko je Mestna občina Ljubljana (Mol) prejšnji torek prevzela nekdanjo tovarno Rog v posest, še vedno prihajajo javna pisma podpore avtonomni skupnosti, ki je v njej delovala. Nasprotovanje postopanju Mola sta danes izrazila oddelek za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete in Pedagoški inštitut, pred tem pa tudi feministična akcija FemA.

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je v pismu podpore avtonomni skupnosti Rog izrazil zgroženost “nad nasilno deložacijo ustvarjalk in ustvarjalcev iz Avtonomne tovarne Rog in uničenjem njihove opreme in stvaritev”. Kot navaja pismo, so “napad na Rog mestni uradniki skušali upravičiti s trditvijo, da so njegovi uporabniki in uporabnice zavračali dialog, s tem pa skušajo preusmeriti pozornost od dolgoletnega vsebinskega bistva spora. To je v tem, kakšne vsebine naj bi bile v prenovljenem Rogu”.

Po oceni oddelka za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete mestna oblast ne razume razlike med alternativno urbano kulturo in kreativno industrijo, ki dela za kapital. V pismu so jo pozvali, naj “po dolgih letih spodletelega dialoga o sporazumni deložaciji” začne z Rogovci in Rogovkami in ostalo javnostjo na področju alternativne urbane kulture voditi dialog o vsebinah v Rogu po njegovi prenovi.

Na Pedagoškem inštitutu so nad ravnanjem Mola in načinom, s katerim “so se odločili zaključiti neuspešna pogajanja z uporabniki”, zaskrbljeni. Ravnanje policije ob torkovem prevzemu tovarne in nato ob petkovem javnem shodu v podporo Rogu pa jih “navdaja s strahom”. Kot so zapisali v pismu, o vrsti pomembnih dejavnosti Roga priča tudi sodelovanje z inštitutom v okviru evropske mreže Sirius, namenjene vključevanju otrok in mladostnikov priseljencev v izobraževanje.

Mol se je ob dogodkih v preteklem tednu po njihovi oceni odpovedal možnosti razvoja edinstvenega socialnega in kulturno-umetniškega prostora ter zamudil priložnost za iskanje in vzpostavljanje novih oblik sobivanja različnih praks in krepitve lokalne skupnosti, Ljubljana pa je zapravila možnost postati pionirsko mesto v novih oblikah grajenja skupnosti in dialogu z mladimi. Po njihovem mnenju je Mol ob dogodkih v Rogu sporočil otrokom in mladim Ljubljane, da se konflikte rešuje s prevlado argumenta moči in uporabo nasilja nad močjo argumentov.

Feministična akcija FemA in Center FemA – Zavod za transformativne študije in delovanje pa sta v pismu zapisala, da Mol predhodno ni poskrbel za ustrezno namestitev tistih, ki so v prostorih nekdanje tovarne Rog umetniško ustvarjali, in tistih, ki so opravljali socialne dejavnosti in s tem v zaznavni meri zapolnili manko v delovanju državnih in mestnih upravnih oblasti.

“Namesto demokratičnega pristopa in izkazovanja kulture človekovih pravic smo lahko pričale izključujočemu uresničevanju kapitalsko-oblastniškega interesa. Njegova sredstva so postala poljubna, uporaba tudi zelo grobe sile za oblast ni več problem,” piše v pismu. In še: “Če bi bilo v zasegu in uničenju Avtonomne tovarne Rog kaj družbeno konstruktivnega interesa, bi bila poleg vnaprejšnje eksplicitne ponudbe, kam v trenutku obnove z dejavnostmi, da bodo lahko izvajane v ustreznem okolju, nujna tudi takojšnja skrb za tiste, ki jim je Rog pomenil faktični dom in ne samo umetniško ali socialno delavnico”.

Mestna občina Ljubljana je ob torkovem prevzemu nekdanje tovarne Rog, kjer delujejo pripadniki avtonomne skupnosti, začela rušitvena dela, območje, na katerem nameravajo zgraditi Center Rog, pa so izpraznili s pomočjo varnostnikov in policije. Prevzem je pospremil protest, v katerem je policija začasno pridržala 12 oseb. V petek pa je okrog 500 nasprotnikov rušitve Roga in izselitve uporabnikov iz poslopja nasprotovanje izrazilo še s shodom od Prešernovega trga, prek mestne hiše do Roga, kjer jim je dostop do območja preprečila policija.

Source
sta.si
Back to top button