Pirc Musar na konferenci pred obletnico genocida v Srebrenici opozorila na razmere v Gazi

Kar se dogaja v Gazi, je poraz človečnosti, je danes na konferenci v Sarajevu pred 29. obletnico genocida v Srebrenici povedala predsednica države Nataša Pirc Musar. Poudarila je, da ima mednarodna skupnost dolžnost ustaviti genocidno ravnanje, politiki pa morajo prenehati gledati stran, so sporočili iz urada predsednice.

Pirc Musar je nastopila na konferenci v organizaciji Centra za napredne študije Sarajevo (CNS) z naslovom Od Balkana do Gaze: kritično preučevanje genocida, kjer je poudarila, da ima mednarodna skupnost dolžnost ustaviti genocidno ravnanje – ne samo zaradi grozovite izkušnje v Srebrenici, temveč tudi zaradi grozot, ki jih je neizpolnjevanje obljube o “nikoli več” povzročilo v obeh svetovnih vojnah in kasneje po svetu, denimo v Ruandi.

Spregovorila je o vlogi mednarodnih organizacij, kot sta Društvo narodov in Združeni narodi, pri preprečevanju grozot preteklosti. “Odločitev za ustanovitev teh organizacij je bila sprejeta z zavedanjem, da se strašne napake preteklosti ne smejo ponoviti,” je dejala in opozorila, da je realnost žal drugačna.

Predsednica je izpostavila tudi pomen slovenskega priznanja Palestine in nujnost spoštovanja mednarodnega prava. “Rešitev dveh držav se zdi edina prava pot naprej, Palestinci pa nikakor ne smejo biti prikrajšani za lastno državo v mednarodno priznanih mejah iz leta 1967,” je poudarila.

Nastop je zaključila s pozivom k prizadevanjem za prepoznavanje in preprečevanje genocidnih ravnanj ter ohranitvi človekovega dostojanstva za vse. “Kar se dogaja v Gazi, je poraz človečnosti. Politiki morajo prenehati gledati stran in ukrepati proti genocidnemu vedenju,” je dejala in dodala, da neukrepanje postavlja slab zgled za prihodnje generacije.

V izjavi pred četrtkovo 29. obletnico genocida v Srebrenici je predsednica med drugim izrazila globoko sočutje vsem žrtvam in njihovim družinam. Po njenih besedah ta tragičen dogodek za vedno ostaja vtkan v spomin kot simbol neizbrisljive groze in bolečine, hkrati pa opominja na nedopustne grozote vojn ter na nujnost prizadevanj za mir, pravičnost in spoštovanje med narodi.

Ob robu konference se je predsednica na dvostranskem srečanju sestala s katarsko ministrico za mednarodno sodelovanje Lolvo Al-Kater, s katero sta med drugim spregovorili o razmerah na Bližnjem vzhodu in o problematiki vračanja ugrabljenih ukrajinskih otrok med vojno v Ukrajini.

Back to top button