SlovenijaGospodarstvo

Petrol z ambiciozno strategijo do leta 2025

Petrol v strategiji skupine za obdobje 2021-2025, ki jo je v četrtek potrdil nadzorni svet družbe, v letu 2025 načrtuje EBITDA v višini 336 milijonov evrov in 180 milijonov evrov čistega dobička. Projekcija upošteva vpliv covida-19 v prvem letošnjem četrtletju in predpostavlja, da bo precepljenost prebivalstva dosežena do sredine leta.

 

Kot so danes sporočili iz Petrola, strategija za naložbe v obdobju od 2021 do 2025 predvideva 698 milijonov evrov, pri čemer bodo več kot 35 odstotkov investicij namenili energetski tranziciji in s tem zmanjševanju ogljičnega odtisa, preostanek pa predvsem širitvi in nadgradnji maloprodajne mreže ter digitalizaciji poslovanja.

Kazalnik med neto dolgom in dobičkom pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) naj bi v letu 2025 znašal manj kot ena. Ciljna dividendna politika v strateškem obdobju je 50 odstotkov čistega dobička skupine, upoštevajoč investicijski cikel, kazalnike skupine in dosežene cilje.

“Z doseganjem zastavljenih ciljev bomo krepili dolgoročno finančno stabilnost skupine Petrol. S stabilno dividendno politiko bomo zagotavljali uravnoteženost dividendnih donosov delničarjev ter uporabo prostega denarnega toka za financiranje investicijskih načrtov Petrol. To bo zagotavljalo dolgoročno rast in razvoj skupine, s tem pa maksimiranje vrednosti za lastnike,” so navedli v družbi, ki jo vodi Nada Drobne Popović.

V Petrolu poudarjajo, da so zavezani prehodu na zeleno energijo in temu namenjajo pomembne investicije. Še naprej bodo krepili tudi prodajno mrežo v regiji. V strateškem obdobju ostajajo prisotni na vseh trgih. Še posebej se bodo osredotočali na domačega, kjer si želijo utrditi položaj vodilne energetske družbe, na Hrvaško, kjer načrtujejo širitev portfelja strank na področju energentov in storitev energetske tranzicije ter investicije v proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, in Srbijo, kjer načrtujejo povečanje tržnega deleža v prodaji energentov.

Petrol je sicer decembra objavil napoved poslovanja za letošnje leto, v katerem načrtuje 3,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 104,4 milijona evrov čistega dobička. Rezultat bo sicer odvisen od okrevanja gospodarstev po pandemiji covida-19, sami pa so si cilje zastavili ob predpostavki omejitve pandemije s cepljenjem v prvi polovici leta 2021.

Podatki o poslovanju za leto 2020 še niso znani, skladno s finančnim koledarjem bo Petrol letno poročilo objavil 5. marca. V prvem lanskem devetmesečju je sicer skupina ustvarila 2,29 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa se je prepolovil na 40,5 milijona evrov. Na poslovanje je vplival padec prodaje proizvodov iz nafte, predvsem zaradi protikoronskih ukrepov na vseh trgih.

V letu 2019 je skupina ustvarila prihodke od prodaje v višini 4,4 milijarde evrov, čisti dobiček pa je znašal 105,2 milijona evrov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button