Petrol v prevzem hrvaškega trgovca z naftnimi derivati Crodux

Petrol je prevzel stoodstotni delež v hrvaški družbi Crodux Derivati Dva, ki se ukvarja s prodajo naftnih derivatov na Hrvaškem. S poslom, ki ga morajo odobriti še organi za varstvo konkurence, bo Petrol pridobil 91 bencinskih servisov. Družba, ki je v lasti poslovneža Ivana Čermaka, je predlani ustvarila 760 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

 

Kot so sporočili iz Petrola, so pogodbo podpisali v torek, transakcija pa bo zaključena po izpolnitvi odložnih pogojev, med katerimi je tudi pridobitev soglasij pristojnih organov za varstvo konkurence.

S prevzemom družbe Crodux Derivati Dva bo skupina Petrol pridobila 91 bencinskih servisov, tako da se bo z več kot 200 prodajnimi mesti njen tržni delež na Hrvaškem povečal s 13 na 23 odstotkov. V jugovzhodni Evropi bo imel Petrol tako 601 prodajno mesto.

Kot so poudarili v Petrolu, bodo s prevzemom pokrili nekatera pomembna območja na Hrvaškem, kjer so bili doslej manj prisotni ali pa prodajnih mest tam sploh niso imeli. “Obseg poslovanja na hrvaškem trgu bo omogočal, da se tudi na ta trg prenese uspešen poslovni model, kot je vzpostavljen v Sloveniji,” so zapisali.

Družba Crodux Derivati Dva zaposluje več kot 1150 delavcev. Leta 2019 je dosegla 5,64 milijarde kun oz. 760 milijonov evrov prihodkov od prodaje, čisti poslovni izid pa je znašal 142,9 milijona kun oz. 19,3 milijona evrov. “Družba je na hrvaškem trgu prepoznana kot zanesljiv poslovni partner in prodajalec visoko kakovostnih pogonskih goriv ter kot prodajalec s široko ponudbo trgovskega blaga, gostinskih in drugih storitev,” so poudarili v Petrolu.

Segment prodaje naftnih derivatov in trgovskega blaga, ki predstavlja največji del dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) skupine Petrol, ima po navedbah slovenske energetske družbe v naslednjih letih še vedno potencial rasti, predvsem v širši regiji jugovzhodne Evrope. “Nakup družbe Crodux Derivati Dva je skladen z obstoječo strategijo in tudi z izhodišči za pripravo nove strategije skupine Petrol ter načrti širitve družbe Petrol,” so zapisali.

Odločitev so sprejeli tudi na podlagi tega, da je hrvaški trg po gospodarski razvitosti, razvitosti trga naftnih derivatov, kupni moči in tudi kulturno najbližje slovenskemu. Prevzem Croduxa je največja transakcija Petrola v zadnjih desetih letih in pomeni največje enkratno povečanje prodajnih mest v celotni zgodovini skupine, so izpostavili.

Vrednosti posla sicer niso razkrili. Po poročanju Financ se je v preteklosti omenjala kupnina 200 milijonov evrov, a so takrat v Croduxu dejali, da je to premalo. Po neuradnih informacijah časnika naj bi lani dogovorjeno kupnino v Petrolu uspeli nekoliko znižati zaradi slabšega poslovanja Croduxa v času epidemije.

Kot so še spomnili v Petrolu, sicer EU narekuje zeleno okrevanje evropskega gospodarstva po koronavirusni krizi. Petrol bo tem smernicam še naprej sledil in nadaljeval začrtano pot v nizkoogljično družbo, so napovedali. “Za razvoj in inovativne rešitve pa so potrebni trdni, stabilni temelji, kar zagotavljamo z nakupom družbe Crodux Derivati Dva,” so še dodali.

Source
STA
Back to top button