Pesnica Neža Maurer praznuje 90 let

Poudarki zgodbe
  • "Neža je ljudska pesnica in zdelo se mi je bistveno, da najdemo način, da lahko njeno obletnico praznujemo skupaj," je še povedala Eva Škofič Maurer.

Devetdeset let je danes dopolnila pesnica z izjemnim ustvarjalnim opusom za otroke in odrasle Neža Maurer. Kar 450 njenih otroških pesmi je uglasbenih, na radiu pa je bilo izvedenih več kot 80 njenih otroških iger in oddaj. Ob jubileju že poteka spletni dogodek #90letNežeMaurer s posnetki njenih pesmi, ki jih berejo slovenski igralci in igralke.

Slavistka, učiteljica, pesnica, pisateljica, novinarka, urednica in prevajalka Neža Maurer se je rodila 22. decembra 1930 v Podvinu pri Polzeli. S svojim obsežnim literarnim delom se je pomembno zapisala v novejšo zgodovino slovenskega leposlovja, piše v sporočilu za javnost.

Po študiju na Pedagoški akademiji in na slavistiki se je Neža Maurer angažirala na področjih, ki so jim skupni trije poudarki: kultura, pedagogika in ustvarjalnost. Bila je prva urednica šolskih oddaj na Televiziji Ljubljana, tehnična in kulturna urednica pri revijah Kmečki glas, Otrok in družina ter Rodna gruda, blizu ji je bilo tudi delo na terenu. Tako je s poti po vsej Sloveniji in Jugoslaviji prinesla številne reportaže in potopise. Po upokojitvi je zaživela kot samostojna umetnica na področju literature.

Največji del njenega avtorskega opusa zajema poezija, nekaj del je proznih, pisala pa je tudi radijske igre in prevajala iz nemščine ter slovanskih jezikov. Več kot 80 otroških iger in oddaj je bilo izvedenih na različnih radijskih postajah, veliko pesmi pa so v prevodih objavljali in predvajali na radiih v nekdanji Jugoslaviji. Najbolj opazna in priljubljena je njena velika pesniška kolekcija, ki obsega več kot 20 pesniških zbirk za odrasle in otroke. Njene poezija je poleg tega prevedena še v angleški, nemški, italijanski, španski, ruski, švedski, poljski, romunski, bolgarski in japonski jezik.

V obširnem opusu so med poezijo za mladino in otroke naslovi, kot so Velik sončen dan, Kostanjev škratek, Beli muc, Bratec Kratekčas in Zajčkova telovadba, med poezijo za odrasle pa so denimo Ogenj do zadnjega diha, Drevo spoznanja, Od mene k tebi, Metulj na snegu in Igra za življenje, ki se jim pridružujeta nemška Wenn wir lieben in angleška The veiled landscape.

Številne njene pesmi so uglasbene, z njimi pa so posneli tudi sedem kratkometražnih TV filmov. Je prejemnica več priznanj, med drugimi nagrade Prešernovega sklada, Groharjeve nagrade za življenjsko delo ter nagrade zlatnik poezije za življenjsko delo.

Njeno 90-letnico bodo obeležili s spletnim dogodkom. Prek vodstev slovenskih gledališč in Združenja dramskih umetnikov Slovenije je pesničina hči, klovnesa Eva Škofič Maurer, poslala vabilo in hkrati prošnjo igralkam in igralcem, da izberejo zase najljubšo pesem Neže Maurer in se posnamejo. Posnetke urednica uredništva za nove medije RTV Slovenija Kaja Jakopič s sodelavci vključuje v spletni dogodek #90letNežeMaurer, v sklopu katerega na Facebook strani RTVSLO.si – Kultura objavljajo recitacije njenih pesmi.

Kot je za STA povedala Eva Škofič Maurer, se je na praznovanje materinega rojstnega dne pripravljala več kot leto dni, a prvotnih načrtov zaradi epidemioloških okoliščin niso mogli izvesti. Na koncu je prišla do ideje, da prosi igralce in igralke za njihove interpretacije pesmi, saj so se pesmi Neže Maurer “dotaknile skoraj vseh nas, ki živimo v Sloveniji”.

Sicer pa vabijo vse, ki so jim všeč pesmi Neže Maurer, da se posnamejo ob branju pesmi in dodajo svoje interpretacije na Facebook pod oznako #90letNežeMaurer, saj bodo posnetke dodajali tudi po datumu jubileja.

Source
sta.si
Back to top button