AktualnoSlovenija

Perič: Vse gre v smeri iskanja nove večine in novega imena za predsednika DZ

Novi vodja poslancev SMC Gregor Perič je po odhodu treh poslancev iz SMC, med njimi tudi predsednika DZ Igorja Zorčiča, povedal, da bo glede te funkcije več znanega že tekom današnjega dne. Po njegovem mnenju pa gredo stvari v smeri, da se poišče novo večino in novo ime za ta položaj. Zorčič je namreč dejal, da bo o njegovi funkciji odločal DZ.

Poslanci Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić so namreč danes izstopili iz poslanske skupine SMC in skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je zapustil poslanske vrste DeSUS, začeli postopke ustanovitve poslanske skupine nepovezanih poslancev. Pet poslancev SMC je za novega vodjo izvolilo Periča.

Kot je Perič dejal v današnji izjavi v DZ po odhodu treh poslancev, verjame, da se bo glede na spremenjene okoliščine treba pogovoriti tudi o položaju predsednika DZ. Ugiba se, da bi to funkcijo utegnil prevzeti vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, a Perič pravi, da je trenutno še težko govoriti o imenih. “Zagotovo pa bo treba poiskati nekoga, ki uživa ugled,” je dodal. V NSi za zdaj izjav ne dajejo.

Po neuradnih informacijah STA naj bi že zbirali podpise za Zorčičevo razrešitev. Potrebnih je najmanj 46 poslanskih glasov.

Perič je v današnji izjavi uvodoma dejal, da so se tudi pri njih zgodile določene spremembe, kot se ves čas v naši družbi. V luči epidemije je to pospremil s hudomušnim komentarjem: “Opažam, da je največ stranskih učinkov cepljenja prav na političnem področju. Zdi se mi, da smo bili priča temu tudi danes.”

Ob tem je spomnil, da bo sprememba v številu poslancev SMC terjala tudi določene spremembe pri razmerjih v vladi, čeprav je še težko govoriti, kakšne. Odgovor o tem, ali bo to spremenjeno število ministrstev, bo po njegovem mnenju znan v prihodnjih dneh. Po odhodu treh poslancev je namreč SMC s petimi poslanci postala najmanjša stranka koalicije Janeza Janše. NSi ima sedem poslancev, SDS 26.

SMC po navedbah Periča ostaja liberalni center, kar pomeni, da se lahko povezujejo tako na levo kot na desno. “V trenutni politični situaciji pa ne vidimo možnosti, da bi lahko zagotovili vlado, ki bi bila levosredinska z Levico kot neko resno partnerico, ker smo to izkušnjo že imeli,” je povedal.

Primerjal je prejšnjo in aktualno vlado ter ugotavljal, da je zakonodajna aktivnost v sedanji vladi neprimerno večja in težko primerljiva še s kakšno drugo vlado. Po njegovem mnenju Slovenija v tem trenutku potrebuje odzivno vlado, ki se bo lahko hitro odzivala na dnevno spreminjajoče se razmere v zvezi z epidemijo, pred njimi pa je cela vrsta izzivov predvsem gospodarske narave.

V tej luči je po Peričevih navedbah pred SMC odgovorna naloga. Napovedal je, da bodo še naprej delali v smeri povezovalne drže, iskanja ravnotežja ter preseganja strogih delitev. “Želimo si povezovalnosti in umirjenega pristopa v politiki, brez poudarjanja konfliktov. Naša odgovornost je zelo velika,” je še dejal Perič.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button