Slovenija

Perič: Jeseni bo treba spet zavihati rokave, na mizi še nekaj ključnih zakonov

Koalicija gre po oceni vodje poslancev SMC Gregorja Periča po izvolitvi novega ministra Marka Borisa Andrijaniča mirneje na oddih, jeseni pa bo treba spet zavihati rokave. Do konca mandata je po njegovih besedah še kar nekaj časa, ko lahko še marsikaj dobrega naredijo. Skozi DZ želi koalicija spraviti tudi ključne zakone, kot je demografski sklad.

Perič je v izjavi za STA glede pričakovanj za politično jesen ocenil, da je izvolitev ministra za digitalno preobrazbo dodaten dokaz, da vlada lahko deluje tudi v prihodnje oz. ima zadostno večino v DZ. Verjame, da se bodo jeseni osredotočili na ključne zadeve za vlado, kjer bodo uspeli po njegovem mnenju oblikovati dovolj široko soglasje. Do konca mandata je po oceni SMC še kar nekaj časa, ko lahko še marsikaj dobrega naredijo.

Že doslej je po Peričevih ocenah vladna koalicija pokazala zelo veliko in naredila pomembne korake, morda tudi nekatere, ki so videti majhni, a so simbolno dragoceni. Navedel je sprejetje novele zakona glede financiranja zasebnega šolstva. Optimistični so, da bo tudi z okrepljeno ministrsko ekipo moč stvari potiskati naprej.

Po Peričevem mnenju ne gre pričakovati, da bi se izogibali posameznim zakonom z namenom izogibanja konfliktom. Ključni zakoni, ki so jih zamaknili, kot je zakon o demografskem skladu, so po njegovih besedah nekaj, kar želijo spraviti skozi sito DZ, saj Slovenija to potrebuje. Bodo pa to izpeljali na še bolj tenkočuten način, potrebnih bo še več pogovorov in dogovorov, je dodal.

Vlada in DZ imata po Peričevih navedbah še veliko izzivov in potenciala za sodelovanje. Pohvalil je konstruktivno držo posameznih strank v opoziciji, pa tudi poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki je po njegovih ocenah pokazala razumevanje za posamezna vprašanja. V tej poslanski skupini so sicer trije nekdanji poslanci SMC. “Tu se dejansko izkaže moč demokracije tudi v DZ. Takih potez, ko uspemo pogledati preko naših okvirov in meja, si želim še veliko več tudi v prihodnje,” je dodal Perič.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button