AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Pahor z vodji poslanskih skupin o viceguvernerju Banke Slovenije in ustavnem sodniku

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v državnem zboru ločeno obiskal vodje poslanskih skupin, s katerimi bo nadaljeval posvetovanja o kandidaturah za viceguvernerja Banke Slovenije in za ustavnega sodnika. Še pred posvetovanji se bo sestal tudi s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem.

Če se bo po opravljenih pogovorih predsednika Pahorja z vodji poslanskih skupin izkazala zadostna podpora kateremu od predlaganih kandidatk oziroma kandidatov za funkciji viceguvernerja Banke Slovenije in ustavnega sodnika, bo predsednik republike predlog kandidature posredoval v DZ v času, da bi lahko ta o njih odločal na marčevski seji.

Pahor je na poziv za izbiro možnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije, ki bo nasledil odstopljenega Marka Bošnjaka, prejel sedem predlogov kandidatur. Te so oddali Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman, Primož Simončič in Tina Žumer. Šlo je za drugi poziv, potem ko Brezigar Mastenova, ki jo je v DZ v potrditev predlagal v začetku lanskega oktobra, ni dobila potrebne večine poslanskih glasov.

Pahor je že januarja ugotovil, da ena kandidatka med prijavljenimi uživa izstopajočo podporo, vendar premalo prepričljivo, da bi jo predlagal DZ v izvolitev. Zato se je odločil za dodatna posvetovanja.

Predsednik Pahor medtem že v tretje išče ustavnega sodnika, ki bi nadomestil Dunjo Jadek Pensa. Slednji se je 14. julija lani iztekel mandat. Po zadnjem pozivu za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika je prejel pet predlogov možnih kandidatov; kandidature so podali Andraž Teršek, Marjan Lekše, Marko Starman, Rok Svetlič in Urban Vrtačnik.

Po decembrskih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin Pahor v DZ ni poslal nobenega predloga kandidature za novega ustavnega sodnika.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button