AktualnoSlovenija

Pahor z vodji poslanskih skupin o kandidatu za ustavnega sodnika

Predsednik republike Borut Pahor bo danes začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnih kandidatih za sodnika ustavnega sodišča ter preveril morebitno podporo izrednemu članu SAZU Janezu Kranjcu, ki ga namerava predlagati na to mesto. Posvetovali se bodo tudi o kandidatih za sodnika na Sodišču EU ter drugih kandidacijskih postopkih.

Pahor je vodje poslanskih skupin že seznanil s svojim predlogom, da namerava za kandidata za ustavnega sodnika predlagati Kranjca, zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru ter izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

K možnosti kandidiranja je Kranjca povabil predsednik republike in pri tem uporabil zakonsko določbo, da h kandidaturi lahko nagovori kandidata zunaj javnega poziva. Ali si Pahorjev kandidat tokrat lahko obeta zadostno podporo poslancev, bo bolj jasno po posvetih z vodji poslanskih skupin, ki bodo potekali danes in v petek.

Kandidata za ustavnega sodnika Pahor namreč išče že v tretje. Nov ustavni sodnik bo nadomestil Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel 14. julija lani.

Predsednik republike bo poleg pogovora o kandidatih za ustavnega sodnika nadaljeval tudi posvetovanja o kandidatih za sodnika za Sodišče EU v Luksemburgu in drugih kandidacijskih postopkih iz njegove pristojnosti v letošnjem letu.

Vlada je sicer predsedniku republike poslala mnenje, da sedem kandidatov, ki so se prijavili na razpis za sodniško mesto na Splošnem sodišču EU, izpolnjuje formalne pogoje za opravljanje te funkcije. To so Renata Zagradišnik, Andrej Auersperger Matić, Jure Vidmar, Senko Pličanič, Anže Erbežnik, Saša Sever in Damjan Kukovec. Kandidata mora najprej potrditi DZ, nato pa še t.i. Odbor 255, ki v skladu z lizbonsko pogodbo potrjuje primernost in strokovnost kandidatov za to sodišče.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button