Pahor z nemškim predsednikom Steinmeierjem o aktualnih temah

Predsednik republike Borut Pahor je danes po telefonu govoril z nemškim predsednikom Frankom-Walterjem Steinmeierjem. Gre za dialog dveh predsednikov in prijateljev, ki se redno posvetujeta o aktualnih mednarodnih temah, so sporočili iz urada predsednika.

Predsednika sta tako govorila o spopadanju z epidemijo covida-19 in ocenila, da sta vloga Evropske unije in njenih institucij ter tesno sodelovanje držav članic izjemnega pomena. Pozvala sta k učinkovitejšemu in poenotenemu odzivu na zamude pri dobavi cepiv.

Izmenjala sta tudi poglede na razmere na Zahodnem Balkanu, pri čemer je Pahor sogovornika seznanil s svojimi vtisi z nedavnega obiska v Sarajevu ter s srečanjem voditeljev pobude Brdo-Brioni, ki ga bo v Sloveniji priredil takoj, ko bodo razmere to dopuščale. Steinmeier se je srečanja te pobude udeležil leta 2017.

Predsednika sta se dotaknila tudi odnosov med EU in ZDA, sicer pa precejšen del pozornosti namenila razpravi o prihodnosti Evropske unije, v kateri mora najti mesto tudi širitev EU, saj gre za pomembno strateško vprašanje, ki vpliva na varnost in razvoj Evrope.

Source
sta.si
Back to top button