AktualnoSlovenija

Pahor: Vrh procesa Brdo-Brioni uspešen, a zelo zahteven

Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da je bil današnji vrh procesa Brdo-Brioni ob 10. obletnici pobude uspešen, a zelo zahteven. Kot je dejal, v skupni izjavi, ki so jo sprejeli na Brdu pri Kranju, pozivajo EU, naj vidi Zahodni Balkan kot celoto in ne samo kot posamične države. V dokumentu sicer ni omenjeno nasprotovanje spreminjanju meja.

Pahor je na novinarski konferenci po zaključku vrha ocenil, da je bil današnji sestanek eden najtežjih, saj je vsak udeleženec predstavil svoja stališča, a so na koncu prišli do kompromisa. “To ni kompromis, ki bi bil prazen, ampak je zelo sporočilen,” je o skupni izjavi dejal Pahor.

Kot je poudaril, v izjavi pozivajo EU, da vidi območje Zahodnega Balkana kot celoto in ne samo kot posamične države, s katerimi se pogaja Evropska komisija.

Voditelji v dokumentu poudarjajo, da je širitev EU na celoten Zahodni Balkan v političnem, varnostnem in gospodarskem interesu unije, je geopolitična nujnost in predstavlja glavni političnih pogoj za stabilno, uspešno in trajnostno evropsko prihodnost.

Dodajajo še, da gre pri širitvi unije za vzajemen proces – na eni strani mora EU pospešiti proces širitve, na drugi strani pa morajo države Zahodnega Balkana pospešiti reforme.

V izjavi zaradi nasprotovanja srbskega predsednika Aleksandra Vučića ni omenjena nespremenljivost meja na Balkanu, čeprav po Pahorjevih besedah vsi voditelji pobude nasprotujejo spremembam meja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button