Slovenija

Pahor se je sestal s Kranjcem in se mu zahvalil za kandidaturo za ustavnega sodnika

Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovor povabil profesorja Janeza Kranjca ter se mu zahvalil za pripravljenost za kandidaturo za sodnika ustavnega sodišča. Ker je Kranjc že tretji kandidat, ki za ta položaj v DZ ni prejel ustrezne podpore, se je Pahor odločil za objavo javnega razpisa, ki bo veljal do 15. septembra.

 

V uradu predsednika republike so v sporočilu za javnost spomnili, da je Pahor Kranjca nagovarjal h kandidaturi dolgo časa, saj je in še vedno izjemno ceni njegovo strokovno neoporečnost, znanstveno odličnost in človeško integriteto.

Izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in zaslužni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru Kranjc je bil tretji kandidat, ki ga je predsednik Pahor za položaj ustavnega sodnika državnemu zboru predlagal sam, ne da bi se kandidat prijavil na razpis ali bi se zanj predhodno zavzele poslanske skupine.

Za izvolitev Kranjca je v DZ pred enim tednom zmanjkal en glas, na isti seji pa so drugi trije predlogi predsednika republike dobili veliko podporo: na tajnem glasovanju sta bila izvoljena viceguvernerka Banke Slovenije in sodnik na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu, na javnem pa Zagovornik načela enakosti. Pahor jih bo v sredo sprejel na kratek pogovor, da jim bo tudi osebno čestital, so napovedali v predsednikovem uradu.

Pahor se je sicer odločil za objavo javnega poziva za prosto mesto sodnika ustavnega sodišča, ki bo veljal do 15. septembra. Poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov je danes objavljen v Uradnem listu. Glede na to, da v treh poskusih nihče od kandidatov različnih svetovnonazorskih pogledov in strokovnih profilov ni dobil zadostne podpore, predsednik ocenjuje, da bo za morebiten četrti poskus potrebnih še veliko več posvetovanj, čeprav tudi to ni zagotovilo za uspeh kandidature, so sklenili v uradu predsednika republike.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button