AktualnoSlovenija

Pahor s portugalskim predsednikom o vlogi predsednikov med predsedovanjem Svetu EU

Predsednik republike Borut Pahor danes in v torek na uradnem obisku gosti portugalskega predsednika Marcela Rebela de Souso, ki je v Sloveniji že od nedelje. Ob dejstvu, da slovenska vlada v kratkem od portugalske prevzema predsedovanje Svetu EU, sta oba izpostavila, da je pri tem pomembna tudi vloga predsednikov držav.

Uradni obisk poteka v luči drugega zaporednega predsedovanja obeh držav Svetu EU. Kljub temu, da predsedovanje tako v Sloveniji kot na Portugalskem vodita vladi, sta oba izpostavila pomembno vlogo predsednikov držav. Pahor si želi, da bi bila Slovenija pri predsedovanju zelo ambiciozna, Rebelo de Sousa pa vlogo predsednikov vidi tudi v ustvarjanju stabilnosti.

Glede izzivov, s katerimi se EU sooča v okrevanju po pandemiji covida-19, je portugalski predsednik menil, da je pri tem nekaj pomembnih temeljev in pogojev postavilo že portugalsko predsedstvo, nadaljnja prizadevanja pa bodo potrebna s strani slovenska predsedovanja, ki da bo bistveno.

Rebelo de Sousa je sicer v Sloveniji že od nedelje, ko je Pahor gostil njega in nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja na Brdu pri Kranju. Predsedniki so govorili o prihodnosti Evropske unije, pri čemer so izpostavili pomen njene enotnosti in evropske ideje.

Oba sta danes to srečanje ocenila kot dragoceno. “Naša odgovornost je (…), da v teh zahtevanih razmerah (…) najdemo načine za kompromisne, a odločne korake, da zavarujemo varnost in blaginjo Evropejk in Evropejcev, vrnemo zaupanje v skupne institucije in spodbudimo vse nas, da razmišljamo, sanjamo o novih horizontih skupne prihodnosti,” je dejal Pahor.

Kot je poudaril, potrebujemo praktične rešitve za praktične težave ljudi, a “Evropa bo ohranila neko vlogo in pomen, s tem pa tudi priložnost za blaginjo svojih ljudi le, če bo ostala povezana enotna in učinkovita”. Tudi Rebelo de Sousa je izpostavil konkretne želje ljudi, sploh vezane na izhod iz pandemije, a po njegovih besedah je treba skrbeti tudi za prihodnost Evrope.

Kot so še pred obiskom zapisali v uradu predsednika republike, so odnosi med Slovenijo in Portugalsko zelo dobri in prijateljski, stiki pa zgoščeni in redni. Sodelovanje med državama se poglablja na vseh področjih – od gospodarstva, kulture, znanosti, digitalizacije, prometa, okoljevarstva do medparlamentarnega povezovanja.

V želji po poglobitvi odnosov je Rebelo de Sousa Pahorja tudi povabil na Portugalsko.

Danes je portugalskega predsednika na delovnem kosilu sprejel tudi premier Janez Janša. “Odnosi med Slovenijo in Portugalsko so zelo dobri in prijateljski,” je ob tem vlada zapisala na Twitterju in dodala, da gre za drugi bilateralni obisk portugalskega predsednika v Sloveniji doslej.

Gost se je srečal tudi s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem. Rebelo de Sousa mu je predstavil glavne izzive, s katerimi se je Portugalska soočala v času predsedovanja Svetu EU. Med drugim so se osredotočili na blaženje socialnih posledic pandemije, na delovna mesta in mlade, na demografske, podnebne in digitalne spremembe ter na globalno sodelovanje. Posebej je poudaril krepitev stebra socialnih pravic.

Zorčič je dejal, da je portugalsko predsedovanje že sedaj označeno kot uspešno, in ob tem izrazil upanje, da bo slovensko, ki bo zaključilo t. i. trio predsedovanja Svetu EU – Nemčije, Portugalske in Slovenije, enako uspešno, so sporočili iz DZ.

V okviru svojega obiska se je portugalski predsednik že srečal tudi s Portugalci v Sloveniji.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button