Pahor na forumu v Ohridu o pomenu širitve EU na Zahodni Balkan

Predsednik republike Borut Pahor se bo danes v Ohridu kot poseben gost udeležil Prespanskega foruma za dialog, ki poteka pod pokroviteljstvom predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskega. Pahor s tem tudi začenja prve mednarodne aktivnosti kot predsednik države, ki je v četrtek prevzela predsedovanje Svetu EU.

Razprave v Ohridu bodo potekale pod naslovom Zahodni Balkan: manjkajoči člen za celovito Evropo, njihov osrednji namen pa je okrepiti razumevanje o nujnosti hitrejšega napredovanja širitve EU v to regijo, so sporočili iz urada predsednika.

Slovenija želi v času svojega predsedovanja sicer doseči preboj glede začetka pogajanj EU z Albanijo in Severno Makedonijo ter prispevati k hitrejši širitvi EU na Zahodni Balkan.

Pahor bo na forumu izpostavil pomen širitve unije in nadaljnje širitve zveze Nato, ki sta ključni za stabilnost in blaginjo Zahodnega Balkana. Poleg reformnih prizadevanj pomembni vodili napredka regije ostajata regionalno sodelovanje in dobrososedski odnosi.

Med pričakovanimi udeleženci so voditelji držav in vlad, visoki politiki in diplomati iz regije ter drugih evropskih in neevropskih držav, predstavniki mednarodnih in regionalnih organizacij – med drugim Združenih narodov, EU, Nata, Sveta Evrope in Ovseja -, lokalnih oblasti, akademske sfere, gospodarstva, medijev, civilne družbe ter mladinskih organizacij.

Source
STA
Back to top button