Pahor išče novega predsednika računskega sodišča

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za predsednika računskega sodišča. Mesto se bo izpraznilo 31. maja, ko se izteče mandat zdajšnjemu predsedniku Tomažu Veselu. Rok za prijavo je 15. april.

 

 

Vesel je položaj predsednika računskega sodišče z devetletnim mandatom prevzel junija 2013, pri delu pa mu pomagata dva namestnika, to sta Jorg Kristijan Petrovič in Mojca Planinšek. Petroviču se mandat izteče 3. februarja in DZ je za njegovo namestnico že imenoval Majo Bilbija.

Za predsednika računskega sodišča je lahko imenovan državljan Slovenije, ki ima najmanj univerzitetno izobrazbo, je strokovnjak na področju, ki je pomembno za izvrševanje pristojnosti računskega sodišča, obvlada vsaj en svetovni jezik in v štirih letih pred imenovanjem ni bil član vlade.

Predlog za možnega kandidata mora biti obrazložen, priložena morajo biti tudi njegova pisna izjava, da je pripravljen sprejeti kandidaturo, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Tako kot običajno bo Pahor pred izbiro kandidata opravil posvete z vodji poslanskih skupin v DZ. V teh pogovorih se bo potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predlog za imenovanje predsednika računskega sodišča bo Pahor posredoval v DZ v roku, ki bo omogočil, da bodo o njem glasovali že poslanci novega sklica, sledila bo javna predstavitev izbranega kandidata. O njegovem imenovanju bodo nato poslanci glasovali najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, in sicer tajno, pri čemer se zahteva podpora vsaj večine vseh poslancev.

Source
STA
Back to top button