HeadlineSlovenijaGospodarstvo

Pahor išče kandidate za viceguvernerja Banke Slovenije

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije. Oktobra se bo namreč iztekel mandat viceguvernerki Ireni Vodopivec Jean. Predloge kandidatur v predsednikovem uradu pričakujejo do vključno 20. maja, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Poziv predsednika Pahorja za zbiranje predlogov kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije je bil v uradnem listu objavljen minuli petek, potem ko je guverner centralne banke Boštjan Vasle predsednika obvestil, da se Vodopivec Jeanovi 6. oktobra letos izteče mandat.

Predsednik republike bo predlog novega kandidata v DZ poslal v 30 dneh po izteku roka za prejem kandidatur. Pri tem lahko izbira izmed nabora prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge. DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga.

Predsednik republike bo pred odločitvijo opravil posvete z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. Po posredovanju predloga kandidature v DZ je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke oz. kandidata v predsedniški palači, so v sporočilu za javnost še navedli v predsednikovem uradu.

Pred predsednikom Pahorjem je tako novo iskanje viceguvernerja Banke Slovenije, ki je, sodeč po zadnjem postopku, precej težavno. Spomnimo: po odstopu Marka Bošnjaka marca lani je Pahor objavil poziv za njegovega naslednika in za viceguvernerko predlagal Arjano Brezigar Masten. Toda ta oktobra lani na tajnem glasovanju v DZ presenetljivo ni dobila zadostne podpore, zato je moral Pahor poziv ponoviti.

V drugo je za viceguvernerko predlagal Tino Žumer, a šele po dodatnih posvetovanjih, na katerih se je želel prepričati, da ima kandidatka zadostno podporo. DZ jo je v svet Banke Slovenije nato potrdil konec marca.

Guverner Banke Slovenije je Vasle, v svetu centralne banke so še viceguvernerji Primož Dolenc, ki je namestnik guvernerja, ter Irena Vodopivec Jean in Jožef Bradeško, Žumrova pa se bo svetu pridružila, ko bo svoj status uskladila z določbami zakona o Banki Slovenije. Člani sveta so imenovani za šestletni mandat.

Source
STA
Back to top button