EUSlovenija

Pahor danes in v petek na obisku v Bruslju

Predsednik republike Borut Pahor je v luči skorajšnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU danes in v petek na obisku v Bruslju. Danes se bo udeležil pogovora s predstavniki think tankov o prihodnosti Evrope in razmerah na Zahodnem Balkanu. Ključen del obiska pa je petek, ko se bo srečal s predsedniki osrednjih institucij unije.

Danes popoldne se bo Pahor udeležil pogovora s predstavniki think tankov o prihodnosti Evrope in razmerah na Zahodnem Balkanu, ki ga pripravlja bruseljski think tank European Policy Centre (EPC). Ta razprava je po trenutno razpoložljivih informacijah odprta samo za povabljene predstavnike think tankov.

V petek pa se bo najprej srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, nato s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem, popoldne pa še s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Pahor prihaja v Bruselj slab mesec pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki bo tako po pričakovanjih rdeča nit pogovorov, zlasti razprava o prihodnosti Evrope, ki se postopno izvija iz primeža pandemije.

Poleg tega bo predsednik sogovornike seznanil s potekom nedavnega srečanja voditeljev v okviru procesa Brdo-Brioni, ki ga je 17. maja gostil na Brdu pri Kranju, ter jim predal osrednje sporočilo izjave, sprejete na Brdu: nujnost bistveno hitrejšega vključevanja držav Zahodnega Balkana v EU.

“Z visokimi predstavniki EU se bo predsednik Pahor pogovarjal o vseh aktualnih vprašanjih, ki so pomembna za dejavno vlogo Slovenije v EU in njen prispevek h krepitvi evropskega sodelovanja, v luči slovenskega predsedovanja in po njem,” so sporočili iz Pahorjevega urada.

Na vprašanje, ali bo v pogovorih s predsedniki institucij EU odprl tudi aktualna vprašanja v povezavi s svobodo medijev, financiranjem STA in imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, so v njegovem uradu odgovorili, da se bo predsednik z voditelji pogovarjal o vseh stvareh, ki jih bodo zanimale, in odprl vsa vprašanja, ki se mu zdijo pomembna.

Predsednik je bil nazadnje v Bruslju februarja leta 2019. Lani so bili zaradi covida pogovori virtualni. To bo njegovo peto srečanje s predsedniki institucij EU v Bruslju od prevzema predsedniškega položaja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button