Pahor: Današnje glasovanje o spremembi volilne zakonodaje olajšanje in uspeh celotne politike

Predsednik republike Borut Pahor, ki je bil velik pobudnik prizadevanj za izpolnitev ustavne odločbe o volilni zakonodaji, je današnje sprejetje sprememb volilnih okrajev v izjavi za STA označil kot uspeh celotne slovenske politike. Obenem pa prinaša olajšanje, “saj bo poslej veliko lažje sprejemati odločitve, vezane na izvedbo volitev”.

Pahor je dolgo vodil proces usklajevanja parlamentarnih strank za spremembe volilne zakonodaje po tistem, ko je ustavno sodišče pred več kot dvema letoma presodilo, da je to neskladno z ustavo v delu, ki govori o volilnih okrajih, saj da so med njimi razlike prevelike. V DZ sta sicer propadla dva poskusa ukinitve okrajev in uvedbe prednostnega glasu, danes pa so poslanci s 45 glasovi za in 28 proti sprejeli novelo zakona o določitvi volilnih enot, ki spreminja meje nekaterih volilnih okrajev.

Predsednik je bil sicer zagovornik ukinitve volilnih okrajev in prehoda na sistem s prednostnim glasom, ki bi dal volivcem več vpliva na izvolitev posameznih poslancev. A verjame argumentom in pojasnilom pripravljavcev tudi danes sprejetih sprememb volilnih okrajev, da so zadostili zahtevam ustavne odločbe. Opozarja pa, da bo treba zaradi demografskih sprememb tudi v bodoče okraje periodično spreminjati in da bi bilo dobro, da bi te spremembe spremljala in pripravljala posebna strokovna komisija. Obenem pa si želi, da tokratna sprememba ne bi ustavila razmislekov o tem, da bi morda še kdaj poskusili s spremembo volilnega sistema na način, da bi v skladu z ustavo volivcem dali večji vpliv pri izbiri njihovih predstavnikov v DZ.

Ne glede na to, pa Pahor ugotavlja, da se je politika lotila uresničevanja odločbe ustavnega sodišča izjemno hitro, da so vsi razumeli pomen tega in da je sprememba zakonodaje zato “uspeh celotne politike, ne glede na to, ali se je posamezna stranka s spremembo na koncu strinjala ali ne”. Pohvalil je tudi delo obeh ministrov za javno upravo, Rudija Medveda iz LMŠ in Boštjana Koritnika iz SMC, ki sta pripravila zakonodajne predloge, o katerih so poslanci odločali. Obenem pa Pahor navaja, da je dejstvo, da je zakonodaja sprejeta, veliko olajšanje tudi zanj, saj bo odslej veliko lažje sprejemati odločitve glede izvedbe volitev, ne glede na to, ali bo šlo za predčasne ali redne. “Če spremembe ne bi bile sprejete, bi namreč nad volitvami visel sum neustavnosti”, zato gre za velik korak, je navedel.

Predsednik je sicer optimističen tudi glede napovedanega sestanka z vodji sedmih od devetih parlamentarnih strank, ki bo prihodnjo sredo. Zdi se mu pomembno, da se je velik del strank odzval pozitivno, saj tudi ponedeljkov rezultat glasovanja o konstruktivni nezaupnici, poleg tega, da je potrdil legitimnost aktualne vlade, pušča odprto vprašanje, ali bo politika sposobna odgovoriti na poglobljen problem razhajanja političnih duhov. Ta namreč vpliva tudi na uspešnost spopadanja z aktualnimi izzivi in “zavira zalet Slovenije na poti okrevanja iz krize”. “Potrebujemo več sodelovanja,” je bil znova jasen predsednik.

Source
sta.si
Back to top button