Slovenija

Pahor bo ob 30-letnici samostojnosti na slovesnem kosilu gostil slovenske škofe

Predsednik republike Borut Pahor bo ob 30-letnici samostojnosti Slovenije na slovesnem kosilu gostil škofe Slovenske škofovske konference. Že na zadnjem srečanju sta Pahor in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore izrazila željo, da bi praznovanje minilo v znamenju ponosa na prehojeno pot in optimističnega pogleda na prihodnjih 30 let.

Ljubljanski nadškof metropolit Zore in predsednik republike Pahor sta se na posvetu nazadnje srečala v začetku februarja letos. Na delovnem kosilu sta izrazila podporo konstruktivnim odnosom med Katoliško cerkvijo in državo ter nadaljevanju reševanja odprtih vprašanj. Pahor je tedaj ocenil, da bo morda ravno pogovor ob 30-letnici države priložnost za oceno, katera področja iz sporazuma bo mogoče nadgrajevati.

Dodal je, da se z nadškofom tudi sicer pogovarjata, “da bi morali izkoristiti 30. obletnico razglasitve države in njene obrambe kot trenutek, kjer bi vsaj za praznični dan pozabili na razlike med nami in razumeli, da je veliko več tistega, kar nas povezuje, in bili ponosni na prehojeno pot”.

Zore pa je v izjavi po srečanju dejal, da si želijo takšnega praznovanja 30-letnice samostojne Slovenije, “da bo vzdušje, razpoloženje med ljudmi v resnici vedno bolj praznično in bomo šli z večjim optimizmom in jasnejšim pogledom” v naslednjih trideset let.

Slovensko škofovsko konferenco poleg ljubljanskega nadškofa metropolita Zoreta sestavljajo še mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, koprski škof Jurij Bizjak, novomeški škof Andrej Glavan, murskosoboški škof Peter Štumpf, ljubljanska pomožna škofa Anton Jamnik in Franc Šuštar ter upokojeni škofje Stanislav Lipovšek, Anton Stres in Marjan Turnšek.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button