OZS za izjeme od karantene na domu tudi za zaposlene v gospodarstvu

Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ki je danes med drugim obravnaval problem vse večjega števila odsotnih zaposlenih v gospodarstvu zaradi karanten, vladi predlaga, da med izjeme od karantene na domu uvrsti tudi zaposlene v gospodarstvu. To si želijo pod enakimi pogoji, kot to velja za zaposlene v šolstvu in zdravstvu.

 

 

Vsak dan se veča število okužb z novim koronavirusom, s tem pa tudi število karanten in izolacij, so po seji upravnega odbora sporočili iz OZS.

“Obrtniki in podjetniki nas pozivajo, da bi enako kot v šolstvu veljalo tudi za zaposlene v gospodarstvu. Zlasti v dejavnostih, kjer imajo malo zaposlenih, lahko nastane problem, če morajo iti vsi v karanteno. V tem primeru nam ne preostane drugega, kot da zapremo podjetje za ta čas. Želimo, da se to reši na način, kot to velja za zaposlene v šolstvu,” je ob tem poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Podjetnik Bojan Železnik se je strinjal, da je situacija kritična. “Vidim, da so številni gostinski obrati že zaprti, ker so delavci v karanteni. Tudi v podjetjih se že dogaja, da je velik izpad delavcev. Nihče ne bo zapiral gospodarstva, ampak se bo zaprlo samo,” je dejal.

Razmere v gostinstvu je komentiral predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. “Delovne sile ni moč zaposliti in zato prihaja do zaprtja lokalov. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da opažamo, da so lokali prazni, saj so ljudje previdni in se bojijo, da se ne bi okužili. Zato predlagam, da vlada oziroma ministrstva intervenirajo,” je pozval.

Člani upravnega odbora OZS so se strinjali, da bi morali zdravi ljudje, ki nimajo simptomov in so na hitrem testu negativni, ostati v delovnem procesu. Tako predlagajo, da se odlok spremeni tako, da bi izjema od napotitve v karanteno na domu veljala tudi za zaposlene v gospodarstvu, in sicer pod pogojem, da se sedem dni od visoko tveganega stika vsakodnevno testirajo.

“Na ta način bi še vedno zagotavljali varno in zdravo delovno okolje, obenem pa bi proizvodni procesi lahko nemoteno tekli naprej,” je še pojasnil Meh.

Upravni odbor se je na seji dotaknil tudi višanja cen energentov. Direktor OZS Danijel Lamperger je pojasnil, da je zbornica resorne ministre že pozvala k ukrepanju, in sicer da bi država s posebno shemo pomagala podjetjem. “Dejstvo je, da brez pomoči države nekatera podjetja ne bodo preživela,” je prepričan Lamperger.

Kot je pojasnil Železnik, noben distributer električne energije ni pripravljen ponuditi nižjih cen. “Če bomo zaradi tega manj konkurenčni, potem pričakujem, da bo država pomagala. Vedeti moramo, da se bodo s tem dvigali tudi stroški hrane in plač. Mi teh rezerv nimamo,” je še dodal.

Meh pa je člane upravnega odbora spomnil, da je gospodarski minister Zdravko Počivalšek na decembrski seji upravnega odbora OZS obljubil, da bo država intervenirala, če se cene energentov ne bodo umirile. To obrtniki in podjetniki zdaj tudi pričakujejo.

Zaradi vse večjega števila okužb s koronavirusom je upravni odbor OZS tudi sklenil, da se slovesni dogodek ob izboru obrtnika in podjetnika leta prestavi na 17. marec.

Source
STA
Back to top button