AktualnoSlovenijaGospodarstvo

OZS: Večina kozmetičnih salonov zaradi obveznih testiranj ostaja zaprta

Kozmetična dejavnost je po novem spet dovoljena, a večina kozmetičnih salonov zaradi obveznih testiranj tako zaposlenih kot strank ostaja še naprej zaprta, so danes poudarili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Zahtevali so takojšnjo odpravo “nelogičnih omejitev”.

Pogoj, da se morajo testirati tako zaposleni kot tudi stranke v kozmetičnih salonih, je za kozmetike povsem nesprejemljiv, so zapisali v sekciji kozmetikov pri OZS. Nekateri kozmetiki so se tako odločili, da bodo še naprej izvajali zgolj medicinsko pedikuro in manikuro, saj za slednji storitvi testiranje ni obvezno.

Kozmetični, pedikerski in drugi saloni za nego telesa so med svojimi strankami izvedli anketo, ki je pokazala, da se stranke pred prihodom v kozmetični salon ne želijo testirati. Tudi zato so se kozmetiki odločili, da svojih salonov še ne bodo odprli. Ob tem pa se jim poraja vprašanje, kako bi lahko v praksi preverjali svoje stranke.

Člani OZS tudi opozarjajo, da je težko zagotoviti zdravstveno osebje, ki bi izvedlo testiranje zaposlenih.

Podobno kot je bilo pred odprtjem frizerskih salonov, se tudi kozmetične storitve v času zaprtja kozmetičnih salonov izvajajo na črno, so dodali. Glede na to, da se zaradi obveznih testiranj te storitve še ne bodo izvajale v polnem obsegu, pa se bo, kot kaže, delo na črno tudi na tem področju še nadaljevalo. Pri tem v OZS opozarjajo, da se pri delu na črno ne upoštevajo zaščitni ukrepi, s tem pa se dodatno povečuje tveganje za prenos okužb.

“Vedeti je treba, da kozmetični saloni ves čas, tudi pred epidemijo, strogo spoštujejo higienske ukrepe že zaradi narave svojega dela. Postopki razkuževanja, sterilizacije in osebne zaščite so stalna praksa v salonih. Prav zato je še toliko bolj nelogično, zakaj je potrebno testiranje strank v tej dejavnosti,” so prepričani.

Na nesmiselne omejitve opozarjajo tudi lastniki salonov za nego živali. Lastnik psa ali mačke namreč potrebuje negativni test, čeprav se storitev opravi na psu ali mački, ne na lastniku živali, so poudarili na OZS.

Vlada je konec minulega tedna sklenila, da lahko vrata odprejo dodatne trgovine in storitvene dejavnosti, a postavila različne kriterije za njihovo izvajanje. V določenih primerih, kot so lekarne, pošta in dimnikarske storitve, testiranje ni potrebno. V živilskih trgovinah, na tržnicah in v nekaterih drugih dejavnostih je potrebno, da se na okužbo z novim koronavirusom enkrat tedensko testirajo zaposleni.

Za nekaj dejavnosti pa vladni odlok zahteva negativni test tako za zaposlene kot za potrošnike. To so storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov ali medicinske pedikure oz. manikure, individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button