OZS: Malo gospodarstvo ne pristaja na nobene dodatne obremenitve

Slovensko malo gospodarstvo ne pristaja na nikakršne dodatne obremenitve, so v luči predstavljenih izhodišč za spremembe v davčnem sistemu sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Na današnji seji upravnega odbora zbornice so razpravljali tudi o načrtovanih posegih v zakon o delovnih razmerjih.

 

“Obrtniki in podjetniki pričakujemo konkretna izhodišča za vse napovedane reforme, tudi za davčno, da lahko oblikujemo svoja stališča,” je po navedbah OZS v uvodu v današnjo sejo povedal predsednik zbornice Blaž Cvar. Z njim se je strinjal tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki je bil gost zasedanja.

Prav nedorečenost in nejasnost glede časovnice so bile glavne strokovne in medijske kritike izhodišč za spremembe v davčnem sistemu, ki jih je pred dvema tednoma obravnavala koalicija in predvidevajo med drugim spremembe pri dohodnini v smeri obdavčitve neto davčne osnove skozi davčne odbitke ter uvedbo davka na nepremičnine. Jasnega zagotovila, ali bo reforma pomenila razbremenitev dela v zameno za večji zajem pri obdavčitvi premoženja, za zdaj ni.

Glede napovedane davčne reforme je podpredsednik OZS Peter Pišek dejal, da brez obrtnikov in podjetnikov davčne reforme ne bo. “Podjetnik sem že 36 let v tem času nisem dočakal ene davčne reforme, ki bi nas razbremenila,” so ga še citirali v zbornici.

Trenutno potekajo tudi pogajanja glede novele zakona o delovnih razmerjih, kjer so na mizi možnost 30-urnega polnega delovnika in druge prožne oblike delovnega časa, bolj učinkovito reguliranje agencijskega dela in tudi opcija vpeljave obvezne božičnice. “Delodajalci si želimo predvsem fleksibilnejše zaposlovanje in odpuščanje,” je strnil direktor OZS Danijel Lamperger.

Pišek je medtem dejal, da bi se morali v zakonu o delovnem razmerju boriti za pogodbo po avstrijskem vzoru. “Ko je delavec neučinkovit in dela škodo podjetju, se ga težko znebiš. Ker delovne sile ni, pa bi morali aktivirati tudi upokojence, ki si še želijo delati. Vendar pa jim mora pokojnina ostati v celoti, saj so si jo prislužili z minulim delom,” je še opozoril po navedbah OZS.

Predsednik območne obrtne zbornice Logatec Bogdan Oblak je medtem opozoril, da se lahko glede na zakon o delovnih razmerjih delavec, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, v vsakem trenutku odloči za prenehanje delovnega razmerja. “Ker je splošno pomanjkanje delavcev, bi bilo treba nujno določiti, do kdaj bo delavec ostal v delovnem razmerju,” je prepričan.

Morebitno uvedbo obvezne božičnice pa je komentiral predsednik mariborske območne zbornice Marko Gorjak. “Mislim, da je to neumno prehitro sprejeti, to se mora sprejemati v paketu in ob tem, da bo že vnaprej jasna končna obremenitev podjetnikov,” je dejal po navedbah OZS.

Na splošne previsoke obremenitve dela je medtem opozoril predsednik sekcije instalaterjev energetikov pri OZS Andrej Papež. “S trenutnimi obremenitvami plač ne moremo konkurirati sosednjih severnim in zahodnim državam. Bruto plače so enormne, neto plače pa mizerne,” je strnil po navedbah zbornice.

Pojasnil je, da tuje delavce zanima predvsem neto plača. Ker je ta nizka, se v Sloveniji priučijo, nato pa “pobegnejo” v tuje države, kjer so neto plače višje. “Moramo nekaj narediti, sicer bomo ostali brez delovne sile,” je posvaril.

Na področju reševanja energetske draginje pa glavni organ OZS po besedah predsednika zbornice Cvara pričakuje, da čim prej pride do regulacije cen električne energije za mala in srednja podjetja tudi v drugi polovici leta.

Source
STA
Back to top button