SlovenijaKultura

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper ob 70-letnici z nizom dogodkov

Poudarki zgodbe
  • Ob letošnji 70-letnici bodo nadgradili projekt Soba Alojza Kocjančiča, v okviru katerega pripravljajo zanimiv program za šole.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper letos praznuje svojo 70-letnico, v počastitev katere pripravljajo niz različnih dogodkov ter izid posebne publikacije. Prvi dogodek bo na vrsti že danes, ko bodo v okviru natečaja Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo v goste povabili pisatelja Gorana Vojnovića.

Slovensko javno knjižničarstvo v Kopru je zaživelo leta 1951 z ustanovitvijo nove (slovenske) Mestne knjižnice v palači Brutti, kjer domuje še danes. Po bibliotekarju in nekdanjem ravnatelju Srečku Vilharju je bila poimenovana leta 1975. Leta 2003 je pridobila status osrednje območne knjižnice, kar pomeni, da so ji bile poleg knjižničnih storitev za prebivalce Mestne občine Koper in Občine Ankaran zaupane še dodatne, posebne naloge za celotno obalno-kraško območje, so v knjižnici navedli v sporočilu za javnost.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja poleg osnovne knjižnične dejavnosti sooblikuje kulturno dogajanje tako na območju koprske občine kot tudi širše. Tako bodo tudi v letošnjem, jubilejnem letu ponudili nove vsebine, ki krepijo in dvigajo bralno kulturo.

Med temi so izpostavili bralni projekt Rovka Črkolovka, ki je prepoznaven tudi izven državnih meja in katere bralno skupnost sestavlja že 1154 učencev petih in šestih razredov osnovnih šol iz obalno-krašk regije, Trsta, Celovca in Banja Luke.

Zelo pomembna je tudi bibliobusna dejavnost, ki je prav tako našla pot čez mejo, pri čemer si bodo v Kopru prizadevali za odprtje novih postajališč tako v lokalnem okolju kot tudi na državni in mednarodni ravni.

Ob koncu lanskega leta so v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v sodelovanju s partnerju izdali ročno izdelano tipanko Uganke za radovedne prstke, ki jo bodo podarili splošnim knjižnicam in društvom ter zvezam slepih in slabovidnih. Še naprej bodo spodbujali tudi uporabo e-knjig in e-virov, prav ob zaključku minulega leta pa so prešli na izposojo zvočnih knjig ponudnika Audibook in se s tem še dodatno približali ranljivejšim skupinam.

Nadgradili in uredili bodo tudi knjižno zbirko v Zaporih Koper in s spletno platformo MLOL poskrbeli, da bodo knjige prišle do vseh uporabnikov italijanske manjšine. Zagnali bodo tudi triletni projekt bralne značke v italijanskem jeziku, ki bo namenjen učencem italijanskih osnovnih šol obalnih občin.

Z novim projektom Berimo z dojenčkom se bodo v Kopru pridružili ostalim splošnim knjižnicam obalno-kraškega območja, obeta pa se tudi obogatitev domoznanske zbirke. Februarja se obeta virtualna razstava najbolj dragocenih in pomembnih knjig, ki jih hrani knjižnica, v oktobru pa se bodo z razstavo in simpozijem poklonili v Kopru rojenemu zdravniku in izumitelju Santoriu Santoriu.

K druženju ob dobri knjigi vabi novi Bralni klub Berivka z Diano Pungeršič. Poleg naštetega v letošnjem letu pripravljajo nov literarni natečaj za mlade, ki so ga poimenovali Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button