HeadlineAktualnoSlovenija

Organi DeSUS danes o usodi stranke v Janševi vladi

Ljubljana, 17. decembra – Izvršni odbor in svet DeSUS bosta danes odločala o usodi stranke v koaliciji Janeza Janše. Medtem ko se prvak DeSUS Karl Erjavec zavzema za odhod v novo vlado, pri čemer je sam možen kandidat za mandatarja, pa je v primeru takšne odločitve še nejasno ravnanje poslancev DeSUS. Ni izključeno, da bi se odločili za samostojno pot.

 

Erjavec se je z opozicijskimi LMŠ, SD, Levico in SAB, ki so vključene v KUL, v torek pogovarjal o položaju DeSUS v trenutni koaliciji ter možnosti, da bi stranka upokojencev postala del KUL. Odločitve o mandatarskem kandidatu v KUL sicer po Erjavčevih besedah še niso sprejeli, je pa sam eden od kandidatov.

Erjavec je sicer odhod iz Janševe vlade stranki predlagal le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika DeSUS. A so se mu po robu postavili štirje poslanci.

Poslanci DeSUS so sestankovali tudi v sredo, a uradnih izjav o tem, kako bodo ravnali danes, niso dali. Po neuradnih informacijah STA stališča niso spremenili in ni izključeno, da bi se ob morebitni odločitvi organov stranke za izstop iz Janševe vlade odločili za samostojno pot.

Poslanci namreč večkrat izpostavijo, da jih v aktualni vladi motijo nekatere premierjeve poteze, ki razburjajo javnost, a da so zadovoljni z izpolnjevanjem koalicijskega sporazuma in zahtev DeSUS.

Naj organi stranke DeSUS ocenijo, kaj so kot koalicijska stranka uresničili, je v imenu mestne organizacije DeSUS Ljubljana v pisni izjavi, ki jo je objavila Demokracija, predlagala tudi članica sveta stranke Marija Horvat. Pri tem pa je zapisala, da je to potrebno “še pred nujnim izstopom iz obstoječe koalicije”. Pred sklepanjem o vstopu v novo koalicijo KUL pa bi morali organi stranke potrditi program, ki bo realen in uresničljiv. “Odgovornosti za prenagljene odločitve nismo pripravljeni prevzeti brez predhodnega dogovora in realizacije pričakovanih ciljev,” je dodala Horvatova.

Odločitev DeSUS bo ključna za uspeh morebitne konstruktivne nezaupnice, ki jo napovedujejo stranke KUL, saj bi morebitnemu izstopu te stranke iz vlade lahko sledil še kakšen poslanec SMC. V tej poslanski skupini sicer za zdaj zatrjujejo, da so enotni, predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je napovedal, da se bo zavzemal za dokončanje zgodbe, ki so jo v aktualni koaliciji začeli.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button