Slovenija

Opozicija po imenovanju Dikaučiča opozarja na njegovo neprimernost za to funkcijo

V delu opozicije so ob imenovanju Marjana Dikaučiča za novega pravosodnega ministra ponovili očitke na njegov račun in bili ostri tudi do vlade oz. predsednika vlade Janeza Janše. Dikaučiču očitajo neizkušenost in domnevno vlogo pri ustanavljanju in lastništvu slamnatih podjetij.

DZ je Dikaučiča, ki ga je na to mesto predlagala SMC, danes imenoval s 44 glasovi za in 41 proti. LMŠ je tik pred glasovanjem sicer predlagala prekinitev seje in njeno nadaljevanje v sredo, da bi imeli čas, da razčistijo nekatere informacije o Dikaučiču, prav tako so želeli, da se do nekaterih očitkov opredeli premier Janez Janša.

“Obstaja namreč utemeljen sum, da so bila podjetja, katerih lastnik ali direktor je bil kandidat, vpletena v utajo davkov in druge nepravilnosti. Gre za resne zadeve, do katerih bi se moral predsednik vlade opredeliti in o katerih se moramo znotraj poslanskih skupin tudi pogovoriti,” je navedel vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.

A jih je predsednik DZ Igor Zorčič zavrnil, saj je ocenil, da prekinitev ne bi vplivala na izid glasovanja: “Tisti, ki ste pač trdno odločeni o podpori ali nepodpori kandidatu, svojega stališča ne boste spremenili.” Glede na potek same seje pa predsednik vlade tudi ne bi imel več možnosti dopolnilno obrazložiti svojega predloga, je navedel.

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer je v izjavi tik pred glasovanjem o Dikaučiču dejal, da so priča svojevrstni farsi, ko predsednik vlade Janez Janša za ministra predlaga človeka, ki naj bi ščitil pravno državo,” a glede na znana dejstva in javno dostopne podatke je jasno, da je bil Marjan Dikaučič slamnati direktor in bo slamnati minister”.

Zato bo del članov parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje pranje denarja, vložil dokazni sklep in Dikaučiča povabil na zaslišanje, “na katerem bo lahko razjasnil svojo vlogo pri ustanavljanju in lastništvu slamnatih podjetij”, je pojasnil Möderndorfer.

To je v izjavi napovedala tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga ter spomnila na očitke na Dikaučičev račun. Po njenem mnenju pa je današnji rezultat pri imenovanju ministra pokazal na razmerje moči v DZ oz. so se očitno z glasovi prešteli. Obžaluje pa, da so poslanci, ki pravijo, da so opozicija, a so se glasovanja vzdržali oz. bili odsotni, s svojim početjem omogočili imenovanje kandidata.

Odsotna sta bila sicer tudi dva poslanca iz štirih poslanskih skupin opozicije, a tudi če bi bila prisotna, po besedah Sluge za zavrnitev Dikaučičeve kandidature še vedno ne bi bilo dovolj. Eden od poslancev NeP je na službeni poti v Beogradu, je pojasnila.

Po ocenah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca je današnje glasovanje pokazalo, da v tej državi ni več standardov. Ne spomni se, da bi bil v slovenski parlamentarni zgodovini potrjen kateri od kandidatov, ki bi imel tako malo izkušenj vsaj v politiki ali pa profesionalni karieri, in bi nanj letelo toliko očitkov. Spomnil je, da je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec v začetku umaknil kandidata za ministra za javno upravo, ki na zaslišanju ni bil sposoben odgovarjati na vprašanja.

Glede na vse očitke kandidatu, vse od sodelovanja pri veriženju slamnatih podjetij do sumljivih poslov v stečajnih postopkih, je to po njegovem mnenju zelo slaba popotnica za pravosodnega ministra. “To je pač standard, ki ga postavlja Janševa vlada,” je dodal.

Poslanec SAB Marko Bandelli je povedal, da so v stranki razočarani. “Kupili smo prazno konzervo. Ima ovoj, a nobene vsebine,” je dejal. Dodal je, da o ministru nič ne vedo in da tudi ni “nobenega pametnega življenjepisa”. Prav tako je spomnil, da je bil Dikaučič zavrnjen tudi za notarja in to pomeni, da tudi za ministra ni primeren.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button