Olaj bo predstavil poročilo nadzora nad delom PU Ljubljana na shodu 25. junija

Generalni direktor policije Anton Olaj bo danes predstavil poročilo o strokovnem nadzoru, ki ga je nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana odredil v zvezi s policijskim varovanjem neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani 25. junija, ko je policija odstranila skupino t. i. rumenih jopičev.

Ob odreditvi nadzora je Olaj na Twitterju zapisal, da so bili v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v tem primeru res “nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako”.

Kot je zapisal, je na podlagi prvega poročila PU Ljubljana in poznejše dopolnitve tega poročila ter ogleda dostopnega video materiala iz družbenega omrežja “ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije”. Da bi dobil odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, je po Olajevih besedah treba ugotoviti dejansko stanje.

Skupina t. i. rumenih jopičev je tik pred začetkom shoda razvila transparent z napisom Domoljubju pravite fašizem, da branite svoj komunizem. V protestniškem gibanju so ocenili, da je šlo za skupino provokatorjev, katere cilj je bil očitno preprečevanje njihovega programa in sprožanje konflikta.

Po informacijah notranjega ministra Aleš Hojsa je sicer policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče nekaj sekund pred tem, ko so ukrepanje zahtevali organizatorji shoda.

Source
STA
Back to top button