AktualnoSlovenija

Okoljevarstvene in naravovarstvene organizacije zbirajo podpise za zakonodajni referendum o noveli zakona o vodah

Več okoljevarstvenih in naravovarstvenih organizacij želi z zbiranjem podpisov za zakonodajni referendum preprečiti uveljavitev ta teden sprejete novele zakona o vodah, ki po njihovem mnenju dopušča prevelike posege na vodna in priobalna zemljišča. Podpise bodo na zbirnih točkah zbirali do ponedeljka zvečer, še danes jih je mogoče poslati po pošti.

Na spletni strani zapitnovodo.si je dostopen obrazec, ki pa ga je treba po pošti poslati najpozneje danes, ali pa do ponedeljka zvečer prinesti na eno izmed zbirnih točk, navedenih na spletni strani, so sporočile organizacije.

Spomnili so, da je ministrstvo za okolje in prostor po uporu strokovnjakov in okoljskih nevladnih organizacij umaknilo enega od spornih in škodljivih členov novele zakona o vodah. Vendar pa po njihovem to ni dovolj, saj menijo, da se zaradi posegov na vodna in priobalna zemljišča v skoraj enaki meri omogoča nesprejemljiva tveganja za kakovost pitne vode.

S to spremembo bi bile na vodnih in priobalnih zemljiščih, kot so reke, jezera in morje, dovoljene gradnje, ki so bile do sedaj sicer prepovedane – gradnje poslovnih objektov, parkirišč, stavb za promet. “Kot mnogi opozarjajo, bi bila takšna določba v nasprotju z ustavo ter zakonodajo EU, kot je recimo okvirna vodna direktiva, in zatorej predstavlja veliko nevarnost poslabšanja stanja površinskih voda po celotni Sloveniji. Ob razširjeni možnosti gradenj pa bo ta varovalka ob pritiskih investitorjev postala le še črka na papirju,” so navedli.

Ob tem so poudarili, da so podzemne vode, ki so v Sloveniji glavni vodni vir za oskrbo s pitno vodo, neločljivo povezane s površinskimi vodami. Tveganje za onesnaženje površinskih voda tako posredno pomeni tveganje za onesnaženje pitne vode. Ravno zato je poskus vpeljave spremembe zakona z enim spornim členom na način, da manj sprejemljivega odstraniš in ponudiš roko, nesprejemljiv.

Spomnili so tudi na peticijo, ki sta jo zagnala društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko Krog in civilna iniciativa Danes, ki je doslej prejela že preko 45.000 podpisov v kratkem časovnem obdobju.

Pri zbiranju podpisov za razpis zakonodajnega referenduma sodelujejo Eko krog, Danes, Mladi za podnebno pravičnost, društvo Eko Anhovo in dolina Soče, Balkan River defence, Inštitut 8. marec, Greenpeace Slovenija, Focus, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine Lutra, Društvo za ohranjanje, raziskovanje in trajnostni razvoj Dinaridov, Zveza potrošnikov Slovenije, civilna iniciativa za Kamniško Bistrico, Protestival, CIPRA Slovenija, Kulturno ekološko društvo Smetumet, Šaleško eko gibanje, DOPPS Slovenija in društvo Smetumet.

Source
STA
Back to top button