Okoli projekta sončne elektrarne na Kraškem robu še veliko nejasnosti

Poudarki zgodbe
  • Po poročanju Primorskih novic naj bi investitor neuradno bilo rusko podjetje.

Na Kraškem robu bi v prihodnje utegnila nastati največja sončna elektrarna v Sloveniji. V družbi Elektro Ljubljana Obnovljivi viri energije, ki v projektu nastopa kot izvajalec, poudarjajo, da je projekt pomemben za razvoj področja obnovljivih virov energije, ter da so mu bili predstavniki tamkajšnje agrarne skupnosti večinoma naklonjeni.

Fotovoltaična elektrarna na Kraškem robu naj bi imela med 50 in 100 megavati moči in bi s tem lahko postala največja tovrstna elektrarna v Sloveniji. So se pa po poročanju medijev med domačini pojavile tudi določene skrbi, saj naj bi s tem izgubili okoli 50 hektarjev kraških travnikov, ki jih uporabljajo za pašo goveda.

V družbi Elektro Ljubljana Obnovljivi viri energije, hčerinskem podjetju Elektra Ljubljana, so za STA poudarili, da se zavedajo pomena vlaganj v proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, ter da je krepitev njihovega deleža v strukturi proizvodnje električne energije v Sloveniji tudi eden ključnih ciljev nacionalnega energetskega in podnebnega načrta Slovenije.

Ob spremljanju dogajanja na trgu električne energije opažajo, da Slovenija na področju proizvodnje iz obnovljivih virov občutno zaostaja za strateškimi cilji, zapisanimi v nacionalnem načrtu. Prav zato menijo, da bi projekt sončne elektrarne na Primorskem lahko bil pomemben za razvoj tega področja.

Več podrobnosti o samem projektu pa zaenkrat niso dali, saj pri njem nastopajo le v vlogi izvajalca. Tako so bili zaprošeni za tehnično evalvacijo projekta, medtem ko v ostale aktivnosti niso bili vključeni.

Predstavnik Elektra Ljubljana Obnovljivi viri energije se je s predstavniki Agrarne skupnosti Dol, kamor sodi območje, predvideno za postavitev elektrarne, srečal le enkrat, ob tej priložnosti pa so bili projektu skoraj vsi naklonjeni, so dodali.

STA se je za dodatna pojasnila obrnila tudi na Krajevno skupnost Črni Kal, a neuspešno.

Source
sta.si
Back to top button