Odpuščanje starejših delavcev: kakšne bodo posledice?

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je napovedala še ustavno presojo

Svet pokojninskega zavoda bo na izredni seji obravnaval sprejeto določilo iz PKP 7, po katerem je mogoče delavce, ki izpolnjujejo starostno upokojitev, odpustiti brez razloga. Sindikati so namreč tik pred vložitvijo ustavne presoje.

Zato so predstavniki sindikatov tudi zahtevali sklic seje zavoda. Prepričani so, da je takšna zakonska sprememba, ki jo je vlada vključila kar v sveženj ukrepov, ki naj bi bili namenjeni blaženju posledic epidemije, poslanci pa so jo potrdili tudi v DZ-ju, ustavno sporna. Pomeni namreč očitno diskriminacijo na podlagi starosti, kar je človekova osebna okoliščina. Da delavec doseže pogoj za starostno upokojitev, mora biti star vsaj 65 let in imeti 15 let delovne dobe. Pokojnina pa je nižja, kot če bi delal polnih 40 let.

Poleg tega ta določba po mnenju sindikatov znižuje pravice in ogroža socialno varnost starejših delavcev, posega v svobodo delavca do dela in predstavlja odmik od dozdajšnje strategije za ohranjanje starejših delavcev v zaposlitvi.

Svet pokojninskega zavoda mora zato po prepričanju predlagateljev sklica seje opraviti razpravo in oceniti posledice, ki bodo nastale denimo zaradi večjega obsega sredstev za izplačilo pokojnin in zaradi manj vplačanih prispevkov v pokojninsko blagajno.

Sindikalne centrale so se s pozivom za oceno diskriminatornosti v začetku meseca obrnile tudi na varuha človekovih pravic in zagovornika načela enakosti.

“Starejši delavec se lahko zaposli tudi kje drugje”

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zavračajo kritike in poudarjajo, da ne gre za prisilno upokojevanje. Pač pa določba po besedah ministra Janeza Ciglerja Kralja predstavlja nujen in učinkovit ukrep, ki bo koristil tako mladim iskalcem zaposlitve kot starejšim delavcem.

Zaposleni, ki bodo izpolnili pogoje za starostno upokojitev, bodo imeli možnost ostati v delovnem razmerju, če se bodo tako dogovorili z delodajalcem, ob tem poudarja državna sekretarka z ministrstva za delo Mateja Ribič. “Delodajalec ne bi nikoli pomislil, da bi delavca, ki sledi trendom delodajalca, odpustil,” je dodala za Radio Slovenija. Če dogovora ne bo, potem sledi odpoved delovnega razmerja, a državna sekretarka dodaja, da tudi to še ne pomeni, da se bo moral delavec upokojiti, “saj se bo lahko zaposlil pri kakem drugem delodajalcu.”

Ne vem, kako si državna sekretarka predstavlja, da si bo nekdo, ki je delal 10–15 let pri enem delodajalcu, poiskal novo zaposlitev drugje,” pa je za Radio Slovenija pripomnil sindikalist Jakob Počivavšek.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button