Odprte le še najnujnejše trgovine, od opoldneva za 32 ur sproščeno gibanje med občinami

Po krajši sprostitvi do 4. januarja znova nove omejitve

Znova se zapirajo trgovine z nenujnimi potrebščinami, omejitve veljajo tudi za storitvene dejavnosti. Od opoldneva bo sproščeno tudi gibanje med občinami in regijami. Še naprej pa lahko le ob 50-odstotni zasedenosti vozijo tudi vlaki in avtobusi.

 

V skladu z vladnim odlokom bodo od danes pa do 4. januarja odprte le prodajalne, ki prodajajo v glavnem živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki. Odprte so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta in dostavne službe.

Na seznamu izjem so tudi individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Prav tako ni dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov.

Zmanjšanje števila izjem sledi začasni sprostitvi nekaterih protikoronskih ukrepov, in sicer med 15. in 23. decembrom. V tem obdobju so bili med drugim odprti frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice.

Danes in v petek je na zasebnih površinah dovoljeno druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je omejeno na maksimalno šest odraslih oseb (otroci do 15. leta so izvzeti). Za 32 ur bo sproščeno tudi gibanje med občinami in regijami.
Vlaki in avtobusi bodo lahko vozili, še naprej pa velja, da so lahko polni le 50-odstotno.

Od danes prepovedano obratovanja žičniških naprav

Čeprav so žičničarji še v sredo mislili, da bodo naprave na dan pred božičem še lahko zagnali, pa je vladni odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, ki vsebuje tudi določbo o prepovedi obratovanja žičniških naprav, začel veljati že z današnjim dnem.

Žičniške naprave bodo lahko znova delovale od 1. januarja 2021, in sicer na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog pa bo dovoljena le osebam, ki predložijo negativni izvid testa na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do 12. leta starosti v spremstvu staršev. Omejitev ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja.

Via
STA
Source
RTV MMC
Back to top button