HeadlineAktualnoSlovenija

Odbora DZ na skupni seji o politiki do Zahodnega Balkana

Odbora DZ za zunanjo politiko in za zadeve EU bosta danes na skupni seji razpravljala o uresničevanju smernic za delovanje Slovenije na Zahodnem Balkanu. Sklic nujne seje je zahtevala poslanska skupina SD, potem ko je v medijih odjeknila novica o non-paperju o Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga v Bruselj poslal premier Janez Janša.

T. i. non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga po poročanju medijev Janša posredoval predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, je dvignil veliko prahu v Sloveniji, pa tudi na Balkanu in v evropskih državah.

Dokument, ki ga je objavil portal Necenzurirano, med drugim vključuje ideje o razdružitvi BiH. Večino Republike srbske bi priključili Srbiji, večinsko hrvaške kantone BiH pa Hrvaški. Dokument poleg tega predlaga združitev Kosova in Albanije. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti.

Janša je zanikal pisanje medijev, da naj bi neuradni dokument posredoval predsedniku Evropskega sveta Michelu, v telefonskem pogovoru z bošnjaškim članom predsedstva BiH Šefikom Džaferovićem, pa je, kot so sporočili iz Sarajeva, zatrdil, da ne obstaja non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH.

V poslanski skupini SD so ob vložitvi zahteve za sklic seje izrazili pričakovanje, da bo Janša predstavil svoje stališče glede spreminjanja meja na Balkanu. Poleg njega so na sejo povabili še Logarja, svetovalko predsednika republike za zunanje zadeve Smiljano Knez, vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jernejo Jug Jerše in nacionalnega koordinatorja za Zahodni Balkan na zunanjem ministrstvu Petra Grka.

Source
STA
Back to top button