AktualnoSlovenija

Odbor za zdravstvo o naročanju cepiv proti covidu-19

Odbor DZ zdravstvo bo na današnji nujni poskušal razjasniti podrobnosti glede naročanja cepiva Biontecha in Pfizerja, ki bi ga Slovenija decembra v drugem krogu nabave lahko naročila, pa ga domnevno ni. Na seji, ki so jo sklicali na zahtevo SD, LMŠ, Levica in SAB, želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to.

“Po nam dostopnih podatkih je nesporno jasno, da je vlada naredila napako, ko se je takrat, ko bi bilo možno zagotoviti dodatnih 500.000 odmerkov cepiva oz. ko bi bilo možno v prvi polovici letošnjega leta dodatno zaščiti četrt milijona državljanov, odločila, da tega ne stori,” je ob vložitvi zahteve za sklic seje dejal poslanec SD Dejan Židan, ki bo na seji odbora zastopal predlagatelje.

Premier Janez Janša, ki je v obdobju, na katerega se nanašajo očitki o nenaročanju cepiva, začasno vodil ministrstvo za zdravje, je pojasnil, da je ob prevzemu resorja vsem pristojnim naročil, da se kjerkoli, kadarkoli in za kakršnokoli ceno naročijo dodatne količine cepiv proti covidu-19. “Od takrat naprej je ministrstvo temu sledilo,” je poudaril Janša.

Stranke predlagajo odboru, da sprejeme sklep, s katerim bo pozval vlado, naj v 14 dneh pripravi poročilo o tem, kako je potekalo naročanje cepiv in zakaj Slovenija ni naročila dodatnih odmerkov ter ga predstavi odboru. Predlagajo tudi, naj odbor pozove ministrstvo, naj o strategiji nabav in dobav cepiva ter uresničevanju strategije cepljenja vsaj enkrat mesečno poroča državnemu zboru. Predlagajo še, naj odbor pozove vlado, naj v okviru vseh nadaljnjih krogov nabav cepiva v okviru skupnih nabav EU izkoristi ves možen potencial za nakup cepiva. Vlado pa želijo pozvati še, naj v roku 14 dni poroča o dobavnih rokih cepiv iz drugega kroga, ki jih je Slovenija naročila naknadno.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button