Odbor za zdravstvo med drugim o reorganizaciji NMP

Odbor DZ za zdravstvo se bo popoldne sestal na kar treh nujnih sejah. Dve seji so zahtevali poslanci NSi, na njih pa bodo razpravljali o reorganizaciji nujne medicinske pomoči (NMP) in o domnevnih zlorabah pri izvajanju nenujnih reševalnih prevozov v vzhodnem delu države.

Na prvi nujni seji seji odbora DZ za zdravstvo bodo poslanci obravnavali izvajanje nenujnih reševalnih prevozov, kjer po oceni NSi prihaja do zlorab in obvodov. V vzhodnem delu Slovenije naj bi se namreč dogajalo, da koncesionarji podeljujejo pravico do izvajanja prevozov tudi podizvajalcem, ki ne ustrezajo merilom.

Na ministrstvu za zdravje so za STA glede očitkov NSi navedli, da so s problematiko na področju nenujnih prevozov seznanjeni. “Na seji odbora bomo skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zdravstvenim inšpektoratom odgovorili na vsa vprašanja in dileme, tudi v luči ukrepov, ki se na tem področju pripravljajo,” so napovedali.

Druga nujna seja je namenjena opredelitvi do evropske uredbe o postopkih EU za odobritev in nadzor zdravil ter določitvi pravil, ki urejajo Evropsko agencijo za zdravila.

Na tretji seji pa se bodo poslanci dotaknili vprašanja, kako bodo delovali načrtovani satelitski urgentni centri in kakšna so merila za njihovo umeščanje. V NSi vladi očitajo, da pri načrtovani reorganizaciji nujne medicinske pomoči ni upoštevala regijskih posebnosti in da javnosti ni ustrezno sporočala načrtovanih sprememb. Po njihovi oceni primestne nujne medicinske pomoči dobro delujejo, medtem ko bi vlada zdaj na teh območjih hkrati uvajala satelitske urgentne centre s tako rekoč enako diagnostiko.

Back to top button